Top zece din cele mai frumoase castele ale lumii
Fortarete impunatoare, inexpugnabile candva in fata ostirilor medievale, sau resedinte somptuoase, adevarate simboluri ale rafinamentului si bunului gust, castelele raman locuri unice pentru calatorii neobositi, pasionatii de istorie si pentru bogatasii „colectionari de vise”.
De la sobrele castele din Irlanda, Scotia sau Anglia, la minunatul chateau din Franta sau elegantul palazzo italian, o adevarata poveste se intinde pornind de la nevoia simpla de aparare si ajungand la tot ceea ce inseamna lux, poate opulenta si obligatoriu putere.
Potala, palatul lui Dalai-Lama
Cocotat pe dealul Marpo Ri, veghind asupra intregii vai Lhasa, Potala este cea mai mare manastire budista din lume si palatul lui Dalai-Lama, conducatorul spiritual al Tibetului. Constructia sa a inceput in anul 1645, ca centru spiritual si politic al Tibetului, si a fost terminata in anul 1694.
Palatul incorporeaza zece mii de incaperi, iar interiorul surprinde prin scarile abrupte si ferestrele mici incastrate in peretii grosi de un metru. La constructia sa au contribuit 7.000 de muncitori si 1.500 de mestesugari si artizani.
Mont Saint-Michel, castelul-insula
Castelul Saint-Michel rasare din Marea Manecii, in apropiere de coasta normanda, fiind unul dintre cele mai impresionante din lume. Ridicat pe o mica insula granitica, spre deosebire de alte astfel de edificii din Franta, care au avut fie rol de aparare, fie de resedinta de lux, Mont Saint-Michel isi are inceputurile legate de o manastire.
Majoritatea cladirilor de pe insula dateaza din secolul al XIII-lea si sunt o perfecta ilustrare a stilului gotic. Astazi, castelul atrage peste 4 milioane de turisti si a aparut in numeroase filme, animatii si chiar jocuri video.
Castelul Howard (York), simbolul aristocratiei britanice
Una dintre cele mai mari resedinte private din Marea Britanie, castelul reprezinta mostenirea veche de 300 de ani a familiei Howard. Constructia sa a inceput la sfarsitul secolului al XVII-lea si a durat in jur de 15 ani.
Printre caracteristicile remarcabile ale palatului se numara gradinile fabuloase si imensul parc, ce se intind pe mai mult de 400 de hectare. Piese unice de mobilier, portelan, sculptura italiana, colectii de arta, poduri si fantani: iata cateva din „micile detalii” ce ofera grandoare acestui minunat loc.
Palatul Topkapi si gloria sultanilor
Palatul Topkapi este locul care reflecta cel mai bine gloria Imperiului Otoman, sultanilor si modului lor de viata. Intreaga istorie a unui imperiu care a dat fiori Europei respira prin zidurile acestui palat. Bijuterii turcesti mestesugite in perioade diferite, precum si bijuterii aduse in Imperiul Otoman din Orientul Indepartat, India si Europa, sunt pastrate in trezoreria palatului.
Medalii oficiale, sfesnice turnate in aur, felinare de ceremonie, bijuterii ornamentale, pumnale – incluzand pumnalul Topkapi, un important simbol al palatului – si diamantul Kaşıkçı, unul dintre cele mai mari si mai valoroase diamante din lume: toate sunt prezente si expuse aici.
Castelul Neuschwanstein – inspiratie pentru Disney
Vi se familiar? Castelul Neuschwanstein din Alpii bavarezi este sursa de inspiratie pentru logo-ul Disney. Construit la comanda regelui Ludwig al Bavariei, „regele nebun”, palatul pastreaza aproape intacte bucataria, dormitoarele regale, sala tronului, camerele de oaspeti, sala de concerte si imensele picturi ale eroilor Nibelungilor, Siegfried, Crimhilda, Brunhilda, Tristan sau Isolda.
„Balconul Julietei”, o terasa superba, ofera o panorama de neuitat asupra imprejurimilor. In stanga se intrezareste un defileu muntos numit Pollat, un pod suspendat, la 90 de metri de pamant, numit Marienbrücke, o cascada, iar in fata si la dreapta, in vale, se vad satul Schwangau, castelul Hohenschwangau si lacul Starnberg.
Palatul Dogilor, pur si simplu Venetia
De pe harta celor mai faimoase palate al lumii nu poate sa lipseasca Venetia cu al sau Palat al Dogilor. Ridicat initial din lemn in secolul IX, Palazzo Ducale a fost reconstruit de mai multe ori dupa aceea, dobandind forma de astazi abia pe la 1400. Exteriorul din marmura alba si roz, picturile si sculpturile semnate de mari artisti sunt doar cateva din atractiile locului.
Decoratiunile palatului in stilul gotic venetian sunt impresionante. Cele 36 de capitele din colonada inferioara cuprind sculpturi ale unor animale, flori si reprezentari ale lunilor anului. Subteranele palatului adapostesc azi expozitii de grafica si un bar.
Castelul Coca (Spania) – prea frumos pentru a fi doar o fortareata
Construit in secolul al XV-lea la ordinul Arhiepiscopului Seviliei, celebrul castel Coca sau Castillo de Coca este considerat unul dintre cele mai frumoase din Spania. O excelenta imbinare a stilului gotic si mudéjar, a fost folosit mai mult drept palat decât drept fortăreaţă.
Castelul are o forma dantelata, imaginea exterioara fiind impresionanta si datorita multimii turnurilor cat si jocului de culori al caramizilor. Incinta este strajuita de patru turnuri asezate in colturi, cel mai mare fiind Torre del Homenaje. Remarcabile sunt si mozaicurile in stil mudejar din Sala Armelor reprezentand motive geometrice in alb, rosu si albastru iar cupola prezinta nervuri gotice.
Castelul Edinburgh – emblema Scotiei
„Inima” Scotiei, Castelul Edinburgh strajuieste de secole deasupra orasului care ii da numele. De-a lungul istoriei fortareata a fost implicata in numeroase conflicte militare, de la Razboaiele de Independenta ale Scotiei din secolul 14, pana la Rascoala Iacobitilor din 1745.
Maretia arhitecturala a monumentului cladit pe stanci vulcanice il transforma intr-unul din simbolurile Scotiei. Apartamentele regale includ o micuta camera in care Maria, Regina Scotilor, a dat nastere baiatului ce va deveni King James al VI-lea al Scotiei si James I al Angliei, dupa moartea Reginei Elizabeta in 1603. Onorurile antice ale Scotiei, Coroana, Sceptrul si Sabia de Stat stau la loc de cinste in Camera Coroanei.
Castelul Frederiksborg – „Versailles”-ul danez
Palatul Frederiksborg a fost ridicat in urma cu mai bine de patru secole, pe trei mici insule in mijlocul unui lac, undeva in aproiere de Copenhaga. Palatul, una din cele mai cunoscute din Scandinavia, imbina maiestuos stilurile olandez si renascentist francez.
Gradina aranjata in stil baroc, turnurile cu scari in spirala, acoperisurile superbe din cupru, frontoanele asemenea, splendide, si decoratiunile din gresie au contribuit la acest amestec fermecator de stiluri arhitectonice. A fost construit ca resedinta regala pentru regele Christian al IV-lea iar in prezent este Muzeul National de Istorie.
Castelul Wawel, in inima regalitatii poloneze
Construit in stil gotic, castelul Wawel din Cracovia este martor nemuritor al istoriei Poloniei, este locul unde regii erau incoronati si inmormantati. Aici se mai gasesc si mormintele eroilor nationali si ale altor artisti polonezi renumiti. Fortareata initiala a fost transformata intr-o resedinta regala impunatoare in stil renascentist, jucand rolul de palat al monarhilor polonezi.
Peretii sunt intesati cu covoare de epoca, tapiserii foarte mari reprezentand scene biblice, istorice sau peisaje ale artizanilor din toate colturile Europei medievale. Tot la Wawel se gaseste o impresionanta colectie de arme, Tezaurul Coroanei regale poloneze, dar si una dintre cele mai mari colectii de corturi turcesti din lume.