Manastirea Baia Borsa
Situata in nordul extrem al Romaniei, in partea rasariteana a Depresiunii Maramuresului inchisa de Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului in apropierea Pasului Prislop, cel care leaga Transilvania de Bucovina, Manastirea „Sfantul Nicolae” este locul ideal de regasire a linistii si pacii interioare a fiecaruia dintre noi.
Manastirea „Sfantul Nicolae” este situata intr-o zona deosebit de pitoreasca, pe o colina de deal numita „Poiana Mare” din Baile Borsa. Asezamantul monahal se poate gasi pe strada Energiei, numarul 38A, la o distanta de 500 de drumul principal, drum ce uneste Borsa de Baia Borsa. Din localitatea Borsa, drumul pana la manastire mai parcurge 7 kilometri si este accesibil pentru orice tip de masina.
Povestea Manastirii “Sfantul Nicolae”
Asezamantul monahal cu hramul „Sfantul Nicolae” are o istorie deosebit de frumoasa si de interesanta. Manastirea Baia Borsa a luat fiinta ca semn de multumire si de pretuire pentru Dumenzeu si pentru puterea harului acestuia. Ctitorii principali ai sfantului asezamant monahal sunt Nicolae si Rozica Oancea, oameni credinciosi ai poporului roman, stabiliti acum in Australia. Vreme de multi ani acestia au incercat sa aiba copii, insa dorinta lor apriga de a avea mostenitori a intarziat sa apara. Au colindat tara in lung si-n lat in speranta ca medicii priceputi in domeniu ii vor ajuta. Dupa perioade lungi de asteptare acestia si-au indreptat pasii catre Casa Domnului. Astfel, au ajuns sa cutreiere toata tara trecand pragul multor biserici si manastiri unde au lasat numeroase pomelnice in care il rugau pe Dumnezeu sa-i inzestreze cu harul de a avea copii. Dupa multe zile de post si rugaciune, Dumenezeu le-a auzit ruga si le-a daruit acestora doi copii gemeni care poarta numele de Ionut Nicolas si Melisa Nicoleta.
Ca semn de negraita multumire pentru darul primit de la Dumnezeu, acestia au promis ca vor ridica o manastire pentru eternitate. Astfel a luat nastere Manastirea cu hramul „Sfantul Nicolae”. Acest sfant asezamant s-a ridicat pe terenul donat de acesti doi credinciosi ai lui Dumenzeu si prin implicarea directa si nemijlocita a domnului :tetcu Toader cu familia lui. Prin mila lui Dumnezeu si prin truda oamenilor s-a inaltat, intr-un timp foarte scurt, acest sfant asezamant monahal, in locul numit „Poiana Mare”.
Manastirea „Sfantul Nicolae” este situata intr-o zona deosebit de pitoreasca, pe o colina de deal numita „Poiana Mare” din Baile Borsa. Asezamantul monahal se poate gasi pe strada Energiei, numarul 38A, la o distanta de 500 de drumul principal, drum ce uneste Borsa de Baia Borsa. Din localitatea Borsa, drumul pana la manastire mai parcurge 7 kilometri si este accesibil pentru orice tip de masina.
Evolutia complexului manastiresc
Piatra de temelie a sfantului asezamant monahal a fost pusa pe 21 mai 2001 de praznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Atunci a avut loc si sfintirea locului unde se afla astazi manastirea. Lucrarile de constructie a lacasului de cult au durat 5 luni, astfel ca in 26 octombrie 2001, de Sfantul Dimitrie, manastirea a fost finalizata si a avut loc slujba de sfintire a acesteia. In perioada 2004-2006 s-a realizat iconostasul si s-au pictat icoanele de pe acesta. Biserica manastirii a fost impodobita cu pictura bizantina in tehnica fresca in perioada 2007-2010. De asemenea, in anul 2009 lacasul de cult a fost inzestrat cu mobilier, strane arhieresti, strane pentru cantareti si credinciosi si tetrapoade.
Complexul monastic “Sfantul Nicolae”
Complexul monastic „Sfantul Nicolae” cuprinde biserica mare de zid, casa monahala cu 12 chilii, bucataria, trapeza care functioneaza si ca paraclis pe timpul iernii, o constructie langa biserica in care se afla centrala termica si magazia de lemne. Langa casa monahala se afla depozitul de lemne si un garaj. Pe platoul de jos al manastirii este construita o anexa pentru animale si un fanar. Pe fatada sfantului lacas de cult se poate vedea hrisovul acesteia. Manastirea detine particele din moastele Sfintilor Parinti ucisi in Sinai de catre persi.
Programul de slujbe al manastirii
Program de slujbe al manastirii incepe zilnic la ora 7:00 dimineata, cand se savarseste utrenia. Se continua apoi cu ceasul intai care cuprinde Psalmul 5, 89 si 100 si alte rugaciuni care reamintesc de ceasul in care Domnul nostru Iisus Hristos a fost dus de la Caiafa la pretoriu, inaintea lui Pilat si L-au osandit la moarte. Dupa aceste puternice rugi se rosteste acatistul zilei, iar seara, la ora 17:00, se face ceasul al noualea care aminteste de ora in care Mantuitorul a fost adapat cu otet amestecat cu fiere si si-a dat duhul in mainile Parintelui Ceresc. Urmeaza apoi vecernia si pavecernita mica cu canonul Presfintei Nascatoarei de Dumnezeu.
Obstea monahala
Obstea monahala se compune din 5 vietuitori, dupa cum urmeaza: Preot Staret Protos. Pimen Rosan, Ierodiacon Ioachim, Monah Veniamin, Monah Nicolae, Fr. Iacov. Manastirea detine 4 ha de padure primite de la alianta DA in anul 2005, loc pe care s-a construit un schit. Ansamblul monahal dispune de o mica biblioteca compusa din cateva zeci de volume, nu are un muzeu propriu si nu detine valori artistice deosebite.