Catedrala Sfantul Stefan din Viena, Austria
Domul Sfântul Ștefan din Viena (în germană Wiener Stephansdom) este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena, un simbol al orașului și loc al multor evenimente importante din istoria Austriei. Îl are ca patron pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Alegerea acestui patron are de-a face cu faptul că până la înființarea Episcopiei Vienei (în anul 1469), orașul a aparținut canonic de Episcopia de Passau, a cărei catedrală are de asemenea hramul Sf. Ștefan, întâiul martir.
Catedrala în forma sa romanică și gotică, așa cum este văzută astăzi în Stephansplatz, a fost în mare măsură inițiată de Ducele Rudolf al IV-lea și se află pe ruinele a două biserici anterioare, prima fiind o biserică parohială sfințită în 1147. Cel mai important edificiu religios din capitala Austriei, Catedrala Sf. Ștefan a fost martorul mai multor evenimente importante din istoria acestei țări și a devenit, cu acoperișul său din țigle multi-colorate, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale orașului.
Situata in centrul Vienei, catedrala inchinata primului martir crestin, Catedrala Sf. Stefan (Stephansdom) este sufletul orasului. Desi construita pe acest loc cu aproximativ 800 de ani in urma, cladirea actuala este in general in stil gotic tarziu, unicele fragmente care au ramas din biserica initiala in stil romanic fiind Poarta Gigantilor si Turnurile Paganilor. Distrusa in mare parte in al Doilea Razboi Mondial, catedrala a fost restaurata datorita eforturilor intregii natiuni. In cripta de sub altarul principal sunt depuse urne cu organele interne ale unor membri ai familiei Habsburg. Alte parti ale corpurilor sunt pastrate in alte locuri din Viena.
Amvonul din nava principala este decorat cu portrete ale celor patru Parinti ai Bisericii. Odinioara Poarta Singer era intrarea rezervata barbatilor. Sculpturile superbe infatiseaza scene din viata Sf. Pavel si a ducelui Rudolf al IV-lea Fondatorul.
Aceasta cladire gotica este unul dintre monumentele de referinta ale Vienei, cu turlele sale scheletice si acoperisul imbracat in tigla viu colorata. Turnul cu o inaltime de 137 m a fost terminat in 1433. Mult timp a constituit cea mai inalta cladire din Europa.
Urcati cele 343 de trepte pentru a admira, pe deasupra acoperisurilor, privelistile din departare. Clopotul catedralei, Pummerin, anunta de fiecare data Anul Nou in oras.