Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului-Moreni

Manastirea Moreni se afla in Comuna Deleni, judetul Vaslui. Sfantul asezamant dateaza din prima jumatate a secolului al XVI-lea, fiind ctitorit de slugerul Lupan Buznea, in timpul domnitorului Petru Rares. Pe locul primei biserici de lemn distruse, in anul 1801 a fost ridicata de catre credinciosii Horduna si Giusca o noua biserica.

Desfiintata in anul 1959, Manastirea Moreni a fost reanfiintata in 1990. Duhovnicul manastirii, protosinghelul Meletie Mercas, a construit un ansamblu de chilii, avand incorporat si un paraclis. S-a amenajat un frumos muzeu cu obiecte de arta bisericeasca si s-au infiintat ateliere de tricotat si confectionat vesminte bisericesti.

Acest Sfant Locas s-a ridicat in cinstea Maicii Domnului spre slava lui Dumnezeu si a Sfintilor Sai, spre vesnica pomenire in Imparatia Sa, a tuturor celor ce au contribuit si s-au ostenit la aceasta zidire. Amin!”

Complexul monahal, construit intr-un stil arhitectural unitar in care sunt preluate elemente traditionale, cuprinde: biserica si clopotnita veche, biserica-paraclis, turnul-clopotnita, chiliile, trapeza, Centrul Scriptoria, muzeul de arta religioasa, biblioteca, cladirile anexe si zidul de incinta.

La intrare este amplasata o poarta monumentala, sculptata in lemn de stejar, opera a sculptorului Ionel Bulgaru, realizata in anul 1996, in stilul caracteristic artei populare, decorata cu zece scene religioase in altorelief, marginite de doua coloane torsate, surmontate de un acoperis in doua ape de sindrila si o cruce latina.

Turnul Clopotnita, de 23 de metri, este unul dintre cele mai impunatoare din zona, impresionand prin monumentalitate si armonia proportiilor. Poarta acestei constructii este sculptata de mesterul C. Modoranu in anul 1997. Chiliile sunt construite de o parte si de alta a bisericii paraclis si in celelalte doua cladiri, dinspre nord si sud, ale complexului monahal.

Data ridicarii bisericii centrale a manastirii nu este cunoscuta. Existenta sa este amintita pentru prima oara intr-un document din 30 aprilie 1546, din care reiese ca a fost intemeiata pe la 1540 de Lupan Buznea si sotia sa, pe mosia lor, ca manastire de familie, in timpul domniei voievodului Moldovei Petru Rares. Vremurile tulburi de la sfarsitul secolului au dus la disparitia acestui locas de cult in imprejurari necunoscute.

Manastirea Moreni – biblioteca si muzeul

Muzeul manastirii reuneste obiecte de arta religioasa precum si obiecte arheologice. In colectiile muzeului sunt expuse: un clopot de la biserica veche, un triptic, o troita in miniatura, cununii, candele si potire de argint, sfesnice, un chivot, cutit de impartasanie cu crucea decupata, un epitrahil cu fir de argint, bedernita, manecute, brau, metanier, carti vechi, majoritatea din secolele XVIII-XIX, pastrate de la biserica veche.

Printre obiectele arheologice descoperite in zona manastirii se regasesc unelte de silex din paleolitic, unelte din neolitic – cultura Cucuteni, obiecte din ceramica – secolele XVIII-XIX, monede de argint si de bronz – secolul al XIX-lea.

Biblioteca dispune de o sala de lectura cu 20 de locuri si include in colectiile ei peste 1.700 de volume de carti provenite de la vechea biserica, donate sau cumparate, carti din productia editoriala contemporana, din tara si de peste hotare, publicatii periodice vechi si actuale.

In colectiile bibliotecii se regasesc carti vechi, adevarate valori spirituale ortodoxe, dintre care mentionam: Mineiul, tiparit la Ramnic in anul 1776, Ceaslov, tiparit la Iasi in anul 1817, Orologiul din 1896, Aghiazmatar, tiparit in anul 1914, doua exemplare din Liturghier, tiparit in anul 1937, Penticostar, tiparit cu binecuvantarea patriarhului Miron Cristea si multe alte carti vechi care necesita restaurare.

Manastirea Moreni este situata la 37 de kilometri de Vaslui si la 10 kilometri de drumul european Bucuresti-Albita, pe drumul judetean spre comuna Costesti. Aceasta asezare calugareasca se odihneste de sute de ani sub adapostul unui deal, intr-un loc plin de farmec si singuratate, care incanta ochiul trecatorului si revarsa o deosebita bucurie si pace in sufletele ce zabovesc la adapostul zidurilor. Manastirea are posibilitati de cazare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.