Cetatea Adamclisi
Cetatea Adamclisi se afla la 400 m nord de satul cu acelasi nume de pe Valea Urluia. Dateaza din secolele II – VII si face parte dintr-un ansamblu arheologic extrem de valoros decoperit la noi in tara, din epoca romana si romano-bizantina.
Cetatea a fost cercetata de Grigore Tocilescu si apoi de Vasile Parvan, inca din anul 1911, intrucat reprezinta cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei.
Initial cetatea a fost locuita de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane, urmand ca mai tarziu sa fie ridicata la rangul de „municipium”. Cetatea a fost reconstruita in timpul imparatului Constantin cel Mare, dar a fost jefuita in anul 587 si apoi parasita.
Dupa aproape trei secole de locuire, in a doua jumatate a secolului VII, invaziile avaro-slave pun capat locuirii acesteia.In scurt timp de la intemeierea sa, cetatea a devenit un important centru religios, marturie fiind dovezile ce indica bazilicile din lungul strazii principale a cetatii, azi semnalate de placute cu text explicativ.
Cetatea Adamclisi a fost declarata monument de interes national, fiind o destinatie turistica deosebita pentru vizitatorii litoralului care sunt interesati si de monumentele istorice deosebite de pe litoralul romanesc.