Parlamentul din Londra
Casele Parlamentului – Parlamentul este o cladire impunatoare de pe malul Tamisei si un obiectiv turistic important in Londra cunoscut si sub numele de Palatul Westminster. Cladirea este situata pe locul in care Edward Confesorul a poruncit construirea palatului original in prima jumatate a secolului al XI-lea.
In 1547 rezistenta monarhista s-a mutat la Palatul Whitehall, dar Lorzii au continuat sa se intalneasca la Westminster, in timp ce Camera Comunelor se reunea la Capela Sf. Stefan. Inca din acele vremuri stravechi, Palatul Westminster a fost casa Parlamentului Englez. In 1834 un foc a izbucnit si a reusit sa distruga o mare parte din vechiul palat; tot ce a ramas a fost cripta capelei, un turn si Sala Westminster. Sala Westminster a fost salvata chiar de Lordul Melbourne, Primul Ministru din acea vreme, care a cerut ca pompele de stingere a incendiului sa fie amplasate chiar in sala si care a supravegheat personal operatiunea de stingere a incendiului.
Capodopera arhitectonica in stil gotic renascestist pe care o puteti vedea astazi a fost construita intre 1840 si 1888 de catre Charles Barry care a proiectat cladirea astfel incat sa se potriveasca cu Westmister Abbey care se afla in apropiere. Cele doua turnuri impunatoare, bine-cunoscute obiective turistice in Londra sunt turnul ceasului Big Ben si turnul Victoria in varful caruia steagul este arborat atunci cand Parlamentul se afla in sesiune. Multe dintre aranjamentele din interior in stil victorian sunt creatia asistentului lui Barry, Augustus Pugin.
Intrarea in Sala Westminster este permisa numai cu ghid insotitor. Sala poate fi vazuta si de pe terasa Sf. Stefan de deasupra. Sala Westminster masoara 73 de metri lungime si 18 metri latime iar acoperisul in forma de cupola este din stejar. Aceaste lucruri fac ca Sala Westminster sa fie una dintre cele mai impunatoare sali medievale din Europa. In acest loc incarcat de noblete si istorie au fost tinute bacheturi prilejuite de ceremonii de incoronare pana in anul 1821. Cea mai inalta curte de justitie din Anglia a fost aici pana in secolul al XIX-lea. Statuia lui Oliver Cromwell care salasluieste in afara salii, aduce aminte ca in 1653, acesta a fost numit Lord Protector.
Pentru a ajunge din Sala Westminster spre camerele superioare, turistii trebuie sa treaca prin usa uriasa de lemn a Salii Sf. Stefan. Peretii si tavanul sunt decorate dupa proeictul lui Barry pentru a inlocui capela medievala in care Camera Comunelor se reunea pana in anul 1834. Urmeaza apoi Lobby-ul Central pe ai carui pereti sunt incrustate motto-uri in limba latina. Acesta este locul in care membrii Parlamentului se intalnesc cu sustinatorii lor sau intre ei si unde se face „lobby” pentru anumite legi si idei. Din acest Lobby se poate ajunge in Camera Lorzilor sau in Camera Comunelor.
Camera Comunelor a fost distrusa de o bomba incendiara in 1941. Reconstructia dupa design-ul original al lui Barry luat din Capela Sf Stefan, vechiul loc unde Camera Comunelor se reunea, a fost dusa la bun sfarsit in anul 1950. Felul in care sunt asezate scaunele in Camera Comunelor, aminteste de asezarea unui cor. Membrii partidului aflat la guvernare stau in bancile din fata, in timp ce opozitia si membrii sai cei mai marcanti stau exact in partea opusa. Distanta dintre banci este marcata pe podea cu dungi rosii si este de exact doua lungimi de sabie si un picior. Membrii Camerei Comunelor nu au voie sa treaca aceste linii, astfel asigurandu-se ca dezbaterile se desfasoara in mod civilizat. In centru, pe podea se gaseste Masa Camerei Comunelor; aici este amplasat sceptrul celui care prezideaza sedintele Camerei.
Camera Lorzilor este decorata cu auriu si rosu aprins si are intradevar toata grandoarea la care cineva s-ar putea astepta de la o asemenea sala. Aici, in Camera Lorzilor, Majestatea Sa Regina vine pentru a deschide sesiunea parlamentara in luna Noiembrie a fiecarui an. Tronul auriu care domina intreaga camera, este cel din care Regina tine discursul de deschidere a sesiunii parlamentare. Lordul Cancelar sta in partea opusa, pe bine cunoscutul „sac de lana” – o perna de culoare rosu aprins foarte mare umpluta cu lana. Lordul Cancelar sta pe acest sac de lana pentru a respecta o traditie ce dateaza inca din Evul Mediu cand produsul pe care Anglia il exporta in cantitatea cea mai mare era lana.
Turistii ce doresc sa viziteze Camerele Parlamentului trebuie sa mearga pe la intrarea Sf. Stefan unde se formeaza grupurile de vizitare. Dezbaterile la Camera Comunelor au loc Luni, Marti si Joi de la 2:30 pm si Miercuri si Vineri de 9:30 am. Cel mai aglomerat si interesant moment in care puteti vizita Camerele Parlamentului este in timpul audierii Primului Ministru. Pentru a asista la acest moment insa este nevoie de rezervare in prealabil prin ambasada sau consulat. Audierea Primului Ministru are loc miercurea de la 12 la 12:30 PM.
Camera Lorzilor este in sesiune de Luni pana Miercuri de la 2:30 pm iar Joi de 3 pm. In cazul in care Camera Lorzilor se intruneste si Vineri, sedinta incepe de la 11 am. Ambele camere intra in vacanta parlamentara de Craciun, Paste si din August pana la mijlocul lunii Octombrie.
Acesul la sedintele Parlamentului este gratuit dar in unele cazuri s-ar putea sa trebuiasca sa platiti pentru un ghid. Cea mai apropiata statie de metrou este Westmister.
Eu voi fi la Lindra intre 08-12.07.2018. In aceasta perioada nu am gasit sa vizitez Palatul Parlamentului prin bilete online cu ghid, caci altfel nu sunt. Pe de alta parte scrie ca se poate vizita in fiecare zi. Sunt permise si vizite fara ghid asa cum scrieti si cum se procedeaza?
Va multummesc