Băile Romane din Bath, Anglia
Băile Romane din Bath era un complex utilizat în antichitate drept baie publică de către romani, foarte bine conservat. Acum acesta se poate vizita însă accesul în apă nu este permis.
Băile propriu-zise se află la subsol unde se află izvorul natural de apă termală iar construcția de deasupra datează din anul 1897, având 4 secțiuni: Izvorul Sacru, Templul Roman, Casa Băilor Romane și artifacte ale Băilor Romane.
Însă istoria acestei minuni a început cu mult înainte. Prima construcție la izvoarele termale a fost făcută de celți și a fost dedicată zeiței Sulis, pe care romanii o identificau cu Minerva. Templul a fost construit între anii 60-70 e.n și complexul băilor a fost treptat ridicat în următorii 300 de ani. De-a lungul timpului au fost aduse numeroase modificari complexului de băi.
În urma explorării, în anul 1980 au fost descoperite 130 de plăcuțe cu blesteme de pe vremea romanilor. Tăblițele reprezintă rugamintea romanilor către zeița Sulis-Minerva de a arunca blesteme asupra celor care le-au furat bunurile în timp ce aceștia erau la băi. Acestea sunt inscripționate în latina-britanică și pot fi văzute în cadrul muzeului.
Baile romane sunt deschise zilnic, cu exceptia Craciunului.
- ianuarie – februarie intre orele 9.30 – 16.30 (cu iesirea la 17.30)
- martie-iunie de la 9-17 (iesirea la 18)
- iulie-august 9-21 (iesirea la 22)
- septembrie-octombrie 9-17 (iesirea la 18)
- noiembrie-decembrie 9.30 – 16.30 (iesirea la 17.30).
Iesirea e trecuta asa pt ca ti se spune la intrare sa aloci cam 2 ore pt o vizita completa.