Bastionul Graft din Brașov

Bastionul Graft, situat în Brașov pe pitoreasca stradă După Ziduri, reprezintă o mărturie vie a ingeniozității arhitecturale și a spiritului defensiv al locuitorilor medievali ai orașului. Construit între anii 1515 și 1521, acest bastion a avut rolul esențial de a asigura legătura între cetate și Turnul Alb, facilitând astfel comunicarea și mobilizarea rapidă a apărătorilor în caz de asediu.​

Legenda susţine că fortificarea Braşovului a fost decisă de regele Sigismund de Luxemburg, în 1395, după o campanie militară dusă împotriva turcilor. Se pare că, prima centură de zid a cetăţii Braşovului a fost terminată la începutul secolului al XV-lea, însă, aşa cum o să o dovedească asediile otomane, fortificaţiile trebuiau îmbunătăţite şi astfel şantierul a continuat, pentru reparaţii sau construcţii noi, până în prima jumătate a secolului al XVII-lea.

Eficienţa sistemului de apărare este demonstrată de faptul că de la invazia turcească din 1421, până la intrarea trupelor austriece în oraş, în 1688, Braşovul nu a mai fost cucerit.

În secolul al XIV-lea, excesul de apă provenit de la izvoarele care curgeau prin Şcheii Braşovului şi traversau străzile Cetăţii medievale, a fost deviat printr-un canal artificial, numit „Graft” (şanţ) la poalele dealului Romurilor. Canalul era folosit totodată ca obstacol natural în cadrul sistemului defensiv al Cetății.

Bastionul Graft a fost construit în perioada 1515 – 1521 pentru a asigura comunicația apărătorilor din Turnul Alb cu cetatea. În acest scop dispunea de o poartă mobilă. De formă dreptunghiulară, având la bază o grosime de circa 4 metri, fortificaţia este prevăzută cu guri de tragere cu închizătoare de lemn şi guri de turnare.

A fost apărat și întreținut de breasla șelarilor (= meșterii de șei, hamuri, curele).

Din cauza unei ploi torenţiale care a avut loc pe 24 august 1809, zidurile cetăţii s-au slăbit în zona Graft şi a fost necesară o consolidare. În anul 1822 au fost construite trei arcuri de sprijin peste pârâu, din care unul mai există şi astăzi.

De-a lungul secolelor, Bastionul Graft a suferit diverse deteriorări, în special din cauza intemperiilor. O ploaie torențială în 1809 a slăbit structura zidurilor în zona bastionului, necesitând lucrări de consolidare. Astfel, în 1822, au fost construite trei arcade de sprijin peste pârâu, menite să stabilizeze zidul afectat. Dintre acestea, doar una s-a păstrat până în prezent, celelalte două fiind demolate la începutul secolului al XX-lea pentru a facilita accesul către fostul cinematograf Corso.

În perioada 2003-2004, Bastionul Graft a beneficiat de o amplă restaurare, fiind integrat în circuitul turistic al Brașovului. Cu această ocazie, s-a deschis aici o secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, având ca temă „Meșteșugarii din Brașov – Apărători ai cetății”. Expoziția cuprindea arme și muniții utilizate de apărători, evidențiind rolul esențial al breslelor în apărarea orașului. În prezent, expoziția nu mai este deschisă publicului, însă bastionul rămâne un punct de atracție pentru turiști.

Bastionul Graft este accesibil din centrul vechi al Brașovului, pe strada După Ziduri, o alee pitorească mărginită de zidurile medievale și de un pârâu liniștit. Pentru a ajunge la bastion, vizitatorii pot porni din Piața Sfatului, urmând strada Piața Brassai, sau dinspre Poarta Ecaterinei, traversând strada După Ziduri. În apropierea bastionului se află scările care duc la Turnul Alb, oferind o panoramă impresionantă asupra orașului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.