Peștera cu Cristale din Mina Farcu
Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici.
Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.
Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria Comunei Roşia şi SC Ecopiro SRL au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.
Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.
Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul) . Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.
Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veti avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.
Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri de Farcu şi „libelulele de cristal”.
- Tel: 0359-410556
- web: www.padureacraiului.ro
- e-mail: [email protected]
În peşteră sunt amenajate două sectoare: turistic şi speoturistic.
Program de vizitare
Sectorul turistic poate fi vizitat zilnic conform următorului program:
Din octombrie până în martie între orele 10:00 şi 18:00
Din aprilie până în iunie între orele 10:00 şi 19:00
Din iulie până în septembrie între orele 10:00 şi 20:00
- Tura ghidată în peşteră durează aproximativ 20 minute;
- Temperatura în interiorul peşterii este de 9-12 0C;
Tarife de vizitare
Adulţi: 15 lei Copii (5-14 ani): 10 lei
Pentru grupuri organizate:
Adulţi: 10 lei Copii (5-14 ani): 7 lei
Grupul organizat este format din minim 10 persoane, un însoţitor şi o listă scrisă cu membrii. Lista trebuie să conţină numele şi prenumele membrilor grupului, datele personale şi date ce contact ale însoţitorului.
Membrii Federaţiei Române de Speologie cu legitimaţia vizată pe anul în curs şi reprezentanţii autorităţii de mediu în control beneficiază de gratuitate.
Vizitarea părţii speoturistice a peşterii se face în grup de maxim trei persoane, cu programare la tel. 0745-602203.
Tarife de vizitare speoturism
Grup max. 3 persoane: 150 lei
Chirie echipament de protecţie: 10 lei/pers
Vizitarea Rezervaţiei ştiinţifice este posibilă pe bază de planificare. Accesul se face în grup de 2 persoane (ghid+vizitator). Vizita durează maxim 2 ore şi costă 450 lei. Detaliile se stabilesc la inscriere.