Mănăstirea Alina-Maria
Mânăstirea Alina –Maria este situată la 1 700 de metri altitudine, pe Vârful Roman, într-o zonă greu accesibilă, unde vântul suflă necontenit, iar stratul de zăpadă poate atinge chiar şi doi metri. Piatra de temelie a lăcaşului sfânt a fost pusă în anul 2012, la scurt timp după ce fiica omului de afaceri sibian s-a stins din viaţă la vârsta de 25 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale la stomac.
Locul unde este amplasată mânăstirea a fost ales de episcopul vicar Emilian Lovişteanu, după o zi de umblat pe munte cu finul lui Dumitru Creştin şi cu Marcel Pogorodea, preşedintele Obştii de Moşneni Horezu. Pentru a putea turna fundaţia mânăstirii, constructorul a excavat până la opt metri în terenul stâncos donat de obştea din Horezu.
Construcţia începută în vremea fostului arhiepiscop al Râmnicului- ÎPS Gherasim Cristea – a fost sfinţită în toamna lui 2014 de ÎPS Varsanufie Gogean şi are în prezent cinci „chiriaşe”, printre care două măicuţe de la Bistriţa şi o tânără din Bacău, care a vrut neapărat să îmbrace straiele monahale la Mânăstirea Alina –Maria.
Numită Mânăstirea Alina –Maria (cunoscută și sub denumirea de Schitul Romanu), acest locaș sfânt a fost ridicat între anii 2011 – 2014, la 1.700 m altitudine, pe platoul montan de la Romanii de Sus, unde, pe timpul iernii, stratul de zăpadă poate atinge chiar şi doi metri.
Se află la la circa 20 km distanţă de oraşul Horezu, și este ctitoria omului de afaceri Dumitru Creştin. Numele mănăstirii a fost dat în amintirea fiicei ctitorului, Alina-Maria, care a sfârşit tragic în anul 2011. Biserica poartă hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântul Proroc Ilie.