Muzeul Aurului Brad

Localitatea Brad, renumită pentru exploatarea de cărbune brun și minereu aurifer a fost menționat documentar, pentru prima oară în anul 1445. A fost una dintre principalele centre ale Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania. După o dominație austro-ungară de 100 de ani, în 1949 a fost eliberată de armata revoluționară condusă de Avram Iancu. A devenit oraș în 1941 și municipiu în 1995. Obiectivul cel mai atractiv pentru turiști este Colectia mineralogică din Brad, cunoscută sub numele de „Muzeul Aurului”. Fondat de mai bine de 100 de ani, a adunat peste 2000 de exponate din țările lumii.

Muzeul Aurului din Brad a luat ființă în 1896, când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă, însă prima consemnare într-un registru de vizitatori este din anul 1912. Un punct de atracție deosebit pentru cei care călătoresc prin Munții Apuseni este Colecția mineralogică din Brad, cunoscută sub numele de „Muzeul Aurului”. În cei peste 100 de ani de existență, s-au adunat peste 2.000 de exponate cu aur masiv din zăcămintele patrulaterului aurifer al Munților Metaliferi, dar și minerale din România și din străinătate.

  Muzeul Aurului este unic în felul lui deoarece adăpostește unele dintre cele mai spectaculoase exponate din aur nativ cum ar fi: steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume. Încă un element important ce definește muzeul ca unic este că niciunul dintre exponate nu a fost prelucrat de vreun meșter aurar sau bijutier.

  Prin varietatea formelor și a culorilor, aceste minerale încântă privirea și creează o stare de mulțumire pentru cei care doresc să-și lărgească orizontul cunoștințelor despre natură, în general, și lumea minerală, în special.

  Colecția impresionantă de unice „artefacte” ale naturii vă poartă cu gândul la deja celebrii căutători de aur din Yukon, Alaska, și pepitele lor de aur.

  Muzeul se află în centrul municipiului Brad, într-una dintre impunătoarele clădiri ce străjuiesc Piața Aurului din Brad.

Colecția de aur nativ, provine din minele din Munții Metaliferi, și este una dintre cele mai importante colecții din lume. Muzeul prezintă și unele obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existenta omului pe aceste meleaguri în urmă cu 5000 de ani si a unei activități de extragere a aurului de 2000 de ani.

Sunt expuse unelte și obiecte vechi folosite la extragerea si prelucrarea minereului aurifer. Aurul în minereu, apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, si rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul.

Exponate au forme spectaculoase, sugerează imaginea unei plante, animale, tun, sau chiar harta României. Colecția mineralogică, are peste 800 exponate provenind din toată lumea, iar o vitrină prezintă câteva dintre mineralele care au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.

PROGRAM DE VIZITARE:
• Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00
• Luni, Marți: închis
Prețul biletelor la Muzeul Aurului din Brad:
• Adulți: 15 lei
• Elevi peste 14 ani, studenți, pensionari: 10 lei
• Copii sub 14 ani: 5 lei

 ADRESA:

Str. Independentei nr. 3
Loc. Brad, Cod. 335200, Judetul Hunedoara
Telefon/fax: 0254 – 612 300

www.primariabrad.ro

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.