Ghid turistic Islanda
Islanda este tara pozitionata in Europa de Nord, cu capitala la Reykjavik, teritoriul fiind format din insula ce poarta numele tarii, Islanda, si alte cateva insulite arondate tarii nordice. Islanda este o tara mica, atat ca populatie, cat si ca suprafata. Populatia numara aproximativ 310.000 locuitori, in timp ce suprafata tarii este de doar 103.000 km patrati. Printre cele mai importante orase ale Islandei enumeram Akureyri, Husavi si Vestmanaeyjar, aici existand si cea mai mare densitate de populatie din tara.
Islanda are o populatie cu origini scandinave, precum si celtica, irlandeza si scotiena, datorita colonizarii ce a avut loc in secolele IX-X. Legendele spun ca primul ocupant al Islandei este norvegianul Ingolfur Arnarson, ce a fost urmat apoi de familia sa si de sclavi. Un punct din istorie important, ce merita mentionat, este faptul ca Islanda a fost prima tara din lume ce a intemeiat Parlamentul, institutie legislativa ce astazi are un rol important in jocul politic din Islanda. De-a lungul istoriei, Islanda a fost sub suzeranitatea Norvegiei, iar mai apoi a Danemarcei. Si-a recastigat indepedenta in anul 1944, cand Regatul Islandei a devenit republica si Danemarca a renuntat la controlul asupra tarii.
Daca veti ajunge in Islanda trebuie sa stiti ca limba vorbita de acestia este islandeza, o limba ce provine din nordica veche, cu influente germanice, insa nu veti avea probleme in a dialoga cu locuitorii tarii, a doua limba vorbita dupa cea oficiala, este limba engleza.
Economia tarii a avut de suferit in anul 2008, atunci cand s-a declarat falimentul statului. Astazi, principalele puncte ce sustin economia Islandei sunt pescuitul, fiind pe primul loc de pe glob la cantitatea de peste pescuita pe cap de locuitor. Aproximativ 20% din populatia ce are un loc de munca se ocupa de pescuit. Iar o alta mare parte de agricultura, zonele de campie fiind des populate cu ferme, in special oi si vite.
Fiind o tara fara multe resurse naturale, se bazeaza in principal pe turism, veniturile din turism insemnand aproximativ o treime din PIB-ul tarii. Islanda nu dispune de cladiri cu importanta istorica, dar se revanseaza la capitolul natura, tara dispunand de un impresionant numar de ghetari, vulcani si gheizere. Ca un exemplu concret a turismului de foarte buna calitate, in Islanda vin anual un numar de peste 600.000 de mii de turisti, dublu numarului populatiei.
Islanda e o tara a contrastelor naturale, pe o suprafata restransa gasindu-se atat ghetari, cat si vulcani, gheizere si izvoare cu apa termala, fiind cunoscuta si ca „Tara ghetii si focului”. Un punct de atractie turistica important il reprezinta Parcul National Thinvellir, care incepand cu 2004 a intrat in patrimoniul mondial UNESCO. O experienta interesanta ce o veti trai in Islanda este reprezentata de lunile de vara, atunci cand soarele nu apune deloc, sau incepand cu luna februarie, atunci cand soarele nu rasare deloc, fiind o noapte continua, eveniment cunoscut ca Noaptea Polara.
Un alt lucru interesant despre Islanda, il reprezinta numele dat copiilor. Copilul nu este botezat cu un nume de familie, ci urmeaza numele de botez a mamei sau al tatalui, ca exemplu, Elisabet Jonsdottir, in traducere fiind Elisabet, fiica lui Jon. Un singur drum pana in Islanda, si puteti pleca mai bogati sufleteste.