Ghid turistic Rusia
In nordul Eurasiei, la granita rutiera cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia si Polonia si la granita maritima cu Japonia si Alaska, se gaseste cea mai mare tara din lume ca si dimensiune, Rusia. Aceasta se intinde pe o suprafata imensa de aproximativ o optime din toata suprafata pamantului locuit. De asemenea, Rusia este a opta tara din lume in ceea ce priveste numarul de locuitori.
Federatia Rusa este cea mai importanta tara de pe mapamond din punct de vedere al resurselor minerale si energetice, fiind cea mai mare producatoare de petrol si gaze naturale. De asemenea, aici se gasesc cele mai multe paduri si lacuri. Am creat pentru voi, acest mic ghid turistic Rusia, in care incercam sa inglobam principalele obiective turistice si cele mai importante destinatii, pentru a compensa cumva, daca vreti, dimensiunile colosale ale acestei vaste intinderi de pamant si a va usura alegerea.
Istoria spune ca aceasta tara s-a format prin secolul al VIII-lea, de-a lungul timpului pe aici perindandu-se multe popoare, insa cei care s-au stabilit in aceasta regiune au fost slavii, sositi dinspre est. In secolul al XVIII-lea, Rusia a devenit al treilea cel mai mare imperiu din istorie, intinzandu-se din Polonia si pana in America de Nord.
In secolul al XVI-lea, mai exact in anul 1533, primul tar al Imperiului Rus a devenit Ivan al IV-lea, cunoscut si ca Ivan Cel Groaznic. De-a lungul domniei, acesta a dublat teritoriul Rusiei si a adaugat o serie de legi de o mare importanta pentru tara, unele din ele in vigoare si in zilele noastre. Mai tarziu, fiii tarului au fost omorati, acest lucru aruncand Rusia in razboi civil si, treptat, puterea lui Ivan a inceput sa intre intr-o perioada de declin. Abia in secolul al XVI-lea, Imperiul Rus a inceput sa iasa din criza. In anul 1670, cazacii au organizat o revolta importanta impotriva conducatorilor rusi, incercand sa o ocupe, insa trupele tarului au fost mult mai numeroase, astfel ca lupta a durat o perioada foarte scurta de timp.
In secolul al XVII-lea, mai exact in anul 1682, Petru cel Mare a devenit tar al Imperiului Rus si, din acel an, tara a inceput sa fie recunoscuta drept cea mai mare putere mondiala. Acesta a fondat in Marea Baltica o noua capitala a tarii, Sankt Petersburg. In anul 1725, domnia tarului Petru cel Mare a luat sfarsit, urmand la tron Ecaterina I a Rusiei, sotia acestuia. Aceasta a extins si mai mult teritoriul Imperiului Rus, impingand granitele inspre Europa Centrala. Mai mult de jumatate de populatia Rusiei a disparut in anul 1847, cand, vreme de 4 ani, rusii au fost loviti de o boala nemiloasa, holera.
Tarul Alexandru al II-lea, succesor al tarului Nicolae I, a adoptat reforme noi si foarte importante pentru tara, una dintre acestea fiind Reforma de Emancipare din anul 1861. In anul 1881, Alexandru al II-lea a fost omorat, urmand la tron fiul acestuia, insa pe timpul domniei lui Alexandru al III-lea, Rusia nu a mai fost atat de liberala. Ultimul tar rus a fost Nicolae al II-lea, acesta luptandu-se mult pentru a opri razboiul cu Japonia. In anul 1914, Rusia a intrat ca aliata Serbiei in Primul Razboi Mondial. Tarul Nicolae al II-lea a fost fortat sa abdice, el si familia lui fiind executati in timpul Razboiului Civil Rus.
La 30 decembrie 1922 Rusia, Ucraina si Belarus s-au unit, formand impreuna Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice, pe scurt URSS. In anul 1924, cand a murit Lenin, a urmat la putere Stalin, unul dintre cei mai de temuti conducatori socialisti ai lumii. Cu toate aceastea, Rusia a inceput sa prospere, agricultura si-a revenit impreuna cu celelalte industrii ale tarii. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, nemtii a incercat sa cucereasca URSS, insa nu au reusit. Dupa moartea lui Stalin, noul lider al tarii, Nikita Hrusciov, a lansat politica de destalinizare, iar dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, cu toate ca Rusia a suferit distrugeri masive si pierderi semnificative de oameni, a fost cunoscuta in lume drept cea mai mare putere.
Rusia este cunoscuta nu numai datorita puterii militare, ci si pentru ca de aici au inceput multe expeditii si evenimente importante pe plan mondial. In anul 1957, de aici s-a lansat primul cosmonaut in spatiu, Iuri Gagarin, majoritatea ziarelor scriind ca tara s-a saturat sa lupte pentru cucerirea de teritorii pe pamant si incearca sa o faca in spatiu.
Ultimul lider al Imperiului Socialist a fost Mihail Gorbaciov, acesta incercand sa introduca multe reforme liberale, reusind astfel sa faca din Rusia a doua mare putere economica a lumii. La 25 decembrie 1991, URSS s-a impartit in 15 tari post sovietice. Din anul 1991, primul presedinte al Rusiei a fost Boris Eltin, care a adus Rusia intr-o criza economica majora datorita reformelor pe care le-a aplicat. Din cauza acestui lucru, in anul 1991, Eltin a demisionat, la putere urmand Vladimir Putin, acesta reusind sa treaca peste criza economica.
Rusia dispune de un litoral intins, turisti din toate colturile lumii venind in fiecare vara sa isi petreaca concediul, chiar daca clima nu este, de cele mai multe ori, potrivita pentru concediile pe plaja. Cele mai importante plaje se gasesc de-a lungul Marii Baltice si a Marii Caspice, dar si pe malurile Marii Negre, Marii Azov, Marea Alba etc. Un alt punct de interes turistic este si Lacul Baikal, cel mai adanc din lume. De asemenea, Rusia este strabatuta si de cel mai lung fluviu din lume, Volga, insa si de alte fluvii care se regasesc in topul celor mai mari fluvii, Lena, Obi si Amur. Campia Rusiei este un loc impanzit de tundra, paduri imense de conifere si stepa. Tara este denumita si Plamanii Europei, deoarece aceasta prezinta cele mai multe rezerve forestiere din lume, dupa padurile Amazoniene.
Rusia dispune de un litoral mare, turisti din toate colturile lumii venind in fiecare vara sa isi petreaca concediul, chiar daca clima nu este cea mai buna. Cele mai importante plaje se gasesc de-a lungul Marii Baltice si a Marii Caspice, dar si pe malurile Marii Negre, Marii Azov, Marea Alba etc. Un alt punct de interes turistic este si Lacul Baikal, cel mai adanc din lume. De asemenea, Rusia este strabatuta si de cel mai lung fluviu din Europa, Volga, insa si de alte fluvii care se regasesc in topul celor mai mari fluvii de pe mapamond, Lena, Obi si Amur. Campia Rusiei este un loc impanzit de tundra, paduri imense de conifere si stepa. Tara este denumita si Plamanul Europei, deoarece aceasta prezinta cele mai multe rezerve forestiere din lume, dupa padurile Amazoniene.
De-a lungul timpului in aceasta regiune s-au nascut numeroase personalitati cunoscute la nivel mondial. Unele dintre cele mai importante personalitati sunt: chimistul Dimitri Mendeleev, care a realizat Tabelul Periodic al Elementelor; Aleksandr Lyapunov, care a descoperit teoria moderna a stabilitatii; Aleksandr Butlerov, unul dintre creatorii teoriei structurii chimice, Dmitri Ivanovsky, studii in domeniul virusilor; Aleksandr Puskin, fondatorul literaturii moderne din Rusia; Lev Tolstoi, unul dintre cei mai mari scriitori etc.
Cladirile pe care le puteti admira in aceasta tara prezinta un stil arhitectural unic, sunt foarte colorate, mari si deseori sunt de forma rotunda si au turnuri inalte. Multe dintre ele se aseamana foarte bine cu bisericile ortodoxe. In privinta monumentelor istorice si arhitecturale de aici, avem ce vedea, tara in sine fiind un adevarat izvor de cultura si istorie mondiala. Unele dintre cele mai importante atractii turistice din Rusia sunt: Muzeul Ermitaj din Sankt Petesburg, celebrele teatre Bolshoi (Moscova) si Mariinsky (Sankt Petesburg), Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, Kremlinul, Fortareata Petru si Pavel din Sankt Petersburg etc.
Suvenirurile caracteristice acestei tari sunt papusile Matrioska, caciulile calduroase de iarna cu urechi, hainele de blana etc. Cea mai consumata bautura este votca. Cele mai importante orase din Federatia Rusa sunt: Moscova, capitala Rusiei, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg, Samara, Omsk, Kazan, Ufa si Volvograd.