Ghid turistic Israel
Israel este un stat de dimensiuni mici care se afla in Orientul Mijlociu. Acesta are iesire la Marea Mediterana, la Marea Rosie si la Golful Aqaba. Israel se invecineaza cu Egipt si Fasia Gaza la sud-vest, cu Iordania la est si cu Siria si Liban la nord.
Israel a fost consolidat ca stat de poporul evreu, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Se considera ca Israel face parte din Pamantul Sfant, alaturi de portiuni din Iordania, Egipt si Teritoriile Palestiniene. Toate religiile monoteiste predominante, iudaismul, crestinismul si islamismul, au legaturi istorice cu Israelul.
Datorita acestul fapt, in Israel veti gasi o cultura bazata pe o istorie vibranta. Acest aspect face din Israel o destinatie fascinanta si o destinatie pentru multi pelerini. Rezultatul acestui amalgam de culturi este faptul ca, in afara limbilor oficiale, ebraica si araba, mai sunt vorbite si rusa, engleza, franceza, spaniola si idis de un numar semnificativ de israeliti.
Istoria Israelului se intinde pana la inceputurile civilizatiei umane. Acest teritoriu a fost ocupat in trecut de toate Imperiile, inclusiv cel Persic, Mongol, Roman, Otoman sau Britanic. De asemenea, acesta este locul in care au luat nastere iudaismul si crestinismul. Ierusalimul este un oras sfant si pentru musulmani.
Israelul a fost locuit timp de zeci de mii de ani, existand pe teritoriul sau ramasite din Neandertal vechi de mai bine de 50.000 de ani. Pozitia sa strategica, intre Egipt si Africa, a facut din Israel o tinta ideala pentru cuceritori de-a lungul timpului. Prima civilizatie care a influentat aceste meleaguri este cea Egipteana.
In anul 1000 i.Hr, a fost infiintat Regatul Iudeic independent de catre Regele Saul. Acesta se afla la sud de Fenicia. Dupa un razboi civil intermitent, taramul a fost cucerit de asirieni si persieni, iar apoi in 330 i.Hr., de catre Alexandru cel Mare.
Un nou stat iudeic, independent, condus de Macabei, a fost cucerit in 63 i.Hr. de catre romani. Dupa o perioada de revolte impotriva romanilor, israelitii au fost expulzati din Ierusalim, acest lucru ducand la infiintarea de comunitati evreiesti peste tot in lume.
Cu toate acestea, multi israeliti au ramas pe acele teritorii, dar in afara Ierusalimului. Zona a fost capturata de catre invadatorii musulmani in secolul al VII-lea. In Evul Mediu, crestinii din Europa au invadat aceste teritorii in perioada Cruciadelor si au pus bazele unui mic regat, dar dupa cateva secole au fost izgoniti. A urmat o domnie a mai multor imperii musulmane, culminand in Imperiul Otoman.
In Israel veti gasi o societate intens urbanizata si dezvoltata din punct de vedere economic. Tara este impartita in regiuni cu multe orase mari. Peisajul din Israel difera in functie de regiune. Zonele metroponitale din Ierusalim si Tel Aviv formeaza propriile regiuni.
Insa, de la nord la sud, regiunile Israelului sunt urmatoarele: Galileea, Coasta de Nord, Sharon, Shephelah si Negev. Cele mai importante orase din Israel sunt Ierusalim – un oras sacru de milenii, atat pentru evrei si crestini, cat si pentru musulmani; Acre – un oras antic cu un port istoric; Ashdod – unul dintre orasele antice in care gasiti dune de nisip si plaje intinse si frumoase;
Beer Sheva – capitala de facto a regiunii Negev; Eital – Goa Orientului Mijlociu, fereastra Israelului catre Marea Rosie, un oras-resort vibrant; Nazareth – locul de provenienta a lui Iisus, acum cel mai mare oras arab din Israel; Tel Aviv – cel mai vibrant oras din tara si din regiune, in care gasiti Orasul Alb, un sit arhitectural de exceptie.