Ghid turistic Africa de Sud
Situata in extremitatea sudica a Africii, Republica Africa de Sud ocupa o suprafata de 1.221.037 km² si numara o populatie de 51.772.560 (2011), cu o densitate de 42.4 locuitori/km². Conform estimarilor din anul 2012, speranta de viata a locuitorilor de aici este destul de redusa, respectiv, 50,34 ani pentru barbati si de doar 48,45 ani pentru femei.
Datorita diversitatatii etice si culturale a populatiei, conform constitutiei, nu mai putin de 11 limbi sunt recunoscute la nivel oficial, printre care se numara si limba engleza, folosita la nivelul relatiilor economice, publice si politice. Sub aspect administrativ, tara se imparte in 9 provincii importante, alcatuite din 52 de cartiere, dintre care 8 metropolitane si 44 municipii.
Sub aspectul alcatuirii reliefului, Africa de Sud este acoperita, in mare parte, de podisuri, cel mai inalt fiind situat in partea estica a tarii, High Veld, cu altitudini intre 1400 m si 2000 m, si mai coborat, in partea vestica, Middle Veld, cu altitudini cuprinse intre 600 m si 900 m.
Podisurile sunt marginite, spre zonele litorale, de lantul muntos Great Escarpment, in componenta caruia se remarca, in partea de est, Muntii Drakensberg, unde se gaseste si Varful Cathin (3.657 m). In nordul fluviului Orange, se afla desertul Kalahari, aproape in totalitate lipsit de vegetatie si acoperit cu dune de nisip, in timp ce Desertul Namib se afla in vecinatatea litoralului atlantic. Raurile din partea nordica si de nord-vest sunt reduse ca intindere si au, mai degraba, un caracter temporar.
Cu exceptia nordului tarii, care beneficiaza de o clima tropicala si a regiunilor Cape Town, care se bucura de o temperatura sub-mediteraneana, (26ºC vara si 8ºC, iarna), restul tarii este supus unui climat temperat.
Vara se inregistreaza cele mai importante precipitatii, cu exceptia Cape Town, unde ploile sunt prezente, mai ales, in timpul iernii, iar luna iulie este cea mai rece luna din an, cu temperaturi de + 8º C.
Capitala si centrul administrativ al Africii de Sud se afla la Pretoria, in provincia Gauteng, din nord – estul tarii. Pretoria se gaseste pe raul Aapies, un afluent al fluviului Limpopo, si a fost intemeiata in anul 1885 de catre Martinus Pretorius, iar in anul 1860 devine sediul Parlamentului Statului Transvaal, ulterior, sediul Uniunii Sud – Africane.
Este un important centru economic si industrial al tarii si gazduieste astazi sediul guvernului. Alaturi de importante institutii de invatamant superior, la Pretoria se gasesc numeroase muzee, edificii culturale si istorice importante, precum vechiul sediu al guvernului (Raadsaal), Palatul Paul Kruger, Monumentul primilor exploratori (Voortrekkers), alaturi de importante lacasuri de cult.
Renumita pentru parcurile si gradinile sale, capitala se infatiseaza astazi ca un oras modern, cu zone rezidentiale si constructii impresionante. Muzeul de istorie, unul dintre cele mai mari din tara, atrage vizitatorii prin colectiile complexe privind speciile de pasari si animale care se gasesc in Africa de Sud.
De departe, cel mai renumit oras al tarii, este Johannesburg, situat in cea mai bogata provincie a Africii de Sud, Gauteng. Economia orasului este sustinuta, in special, de comertul cu diamante. Contrastul dintre bogati si saraci este cel ce frapeaza orice turist sosit aici.
Cladiri moderne, gradini superb amenajate, magazine exclusiviste se gasesc cu preponderenta in zona nordica a orasului, iar principalele atractii turistice le reprezinta Muzeul Apartheidului si Muzeul de Arta Africana. La fel de interesante sunt si expozitiile de la Leaganul Humanitatii, cu colectii unice de fosile vechi de milenii.
Cunoscuta ca fiind capitala legislativa a tarii, deoarece aici se afla sediul Parlamentului, Cape Town se gaseste pe tarmul Atlanticului, la 50 km de Capul Bunei Sperante, si se numara printre primele 10 destinatii turistice ale lumii.
Cu o istorie interesanta, fiind prima asezare europeana din sudul Africii, a fost intemeiat de exploratorul olandez, Jan van Riebeeck. Astazi, este unul dintre centrele industriale ale tarii, renumit pentru slefuirea diamantelor si un important port care leaga continentul african de America, Europa si de Asia.
Un numar important de muzee, biblioteci si galerii de arta, precum si obiective turistice, printre care Observatorul Astronomic, Gradina botanica sau Biserica Groote Kerk, construita in secolul XVII, precum si catedrala SF. George, ridicata la inceputul secolului XX, atrag an de an mii de turisti.
Importante obiective turistice se gasesc in apropierea Cape Town, printre care, Muntii Table si podgoriile de la Stellenbosch sau renumita Garden Rout, care se intinde de-a lungul Coastei Sudice pana la Port Elisabeth.
Al treilea mare oras al tarii, Durban, este situat pe coasta estica a Africii de Sud. O detinatie turista interesanta, cu o clima subtropicala si plaje superbe, alaturi de o viata de noapte vibranta si exotica, ce poarta amprenta populatiilor bastinase de indieni, urmasi ai vechilor indieni adusi de colonistii englezi sa lucreze de plantatiile de zahar, dau astazi un aer cu totul special acestui oras.
Este totodata, destinatia ideala pentru turistii pasionati de viata salbatica, iubitori de natura si interesati sa exploreze una din cele mai frumoase si interesante zone de pe mapamond. Parcul National Kruger se numara printe marile atractii ale tarii si gazduieste o fauna diversa, pe langa elefanti, zebre, girafe, leoparzi, cimpanzei ai se afla si un numar impresionant de specii de pasari si reptile.
Turistii dominati de un spirit temerar si dispusi sa infrunte temperaturile ridicate ale desertului Kalahari, se pot avanta in acest teritoriu imens, ce se intinde pe o suprafata de un milion de km², un adevarat un spectacol al naturii. Delta fluviului Okawango, care se gaseste aici, este o zona cel putin interesanta, cu o flora si fauna dintre cele mai diverse.
Nu mai putin spectaculoase sunt rezervatiile si parcurile nationale, de dimensiuni mai mici, unde se organizeaza expeditii tip safarii pentru cei interesati, respectiv, Parcul National Pilanesberg sau Parcul National Addo Elephant.