Schitul Sf. Ilie
Frumusetea naturala a locului a determinat pe oameni de buna-credinta sa construiasca, in anii 1945 – 1946, pe temelii de piatra si de fier, o frumoasa bisericuta din lemn, asemenea bisericilor de lemn din Maramures. Initiativa construirii unui schit apartine domnului Ing. Alexandru Papp, director general al Societatii UDR(Uzinele si Domeniile Resita), precum si numerosilor credinciosi din Resita si din alte parti.
Proiectul a fost facut arhitectul Gheorghe Raureanuin anul 1943. Interiorul bisericii masoara 11,90 m lungime, 5,40 m latime, iar inaltimea turnului care se inalta zvelt si plin de eleganta atinge 20 m. Turla este asezata pe un schelet metalic pentru a rezista vanturilor puternice si viscolelor frecvente in zona.
Biserica are forma de nava, compartimentata in altar, naos, pronaos si o mica tinda. Catapeteasma este din lemn, fiind sculptate numai usile imparatesti. Sunt pictate doar icoanele sfintilor apostoli. Altarul este luminat de trei ferestre, iar restul spatiului de alte trei ferestre pe fiecare parte.
Intrarea in pridvor se faIcoana Mantuitorului(ferecata in argint)ce printr-o usa metalica si din pridvor in pronaos printr-o usa de lemn. Turla era acoperita cu tabla, care datorita intemperiilor vremii a inceput sa se rugineasca.
Interiorul primitor este imbracat cu darurile credinciosilor din diferite zone ale tarii, care impresioneaza prin varietatea si frumusetea artistica.
Hram: „Sf. Proroc Ilie” (20 iulie)
Adresa: Com. Văliug, Staţiunea Semenic, jud.Caraş-Severin, cod 1718
Numărul de vieţuitori: 2
Acces rutier: D.L. Reşiţa – Cuptoare – Văliug – Muntele Semenic
Acces feoviar: Reşiţa
Posibilităţi de cazare: 15 persoane.
Egumen: Protosinghel Porfirie Nica
Telefon: 0255.254.256