Ghid turistic Guineea
Republica Guineea este situata in Africa de Vest si ocupa o suprafata de 245.857 km², numarand o populatie de aproximativ 11 milioane de locuitori, cu o densitate de 40.9 locuitori/ km². Inzestrata cu un relief deosebit si peisaje superbe, este denumita de multe ori „Elvetia Africii”.
Datorita muntilor inalti (varful Mount Loura, 1515 m), aici aveti privilegiul de a admira de la padurile de mangrove si campiile inverzite din zona de coasta, la zone muntoase, situate in regiunea centrala a tarii, scaldate de izvoarele Fluviului Niger.
In Guineea, diversitatea culturala si istorica reprezinta o componenta importanta in atragerea turistilor, aici, existand trei mari grupuri etnice, malinke, descendenti ai vechiului Imperiu Mali, sasu si pular, care se disting sub aspect cultural si lingvistic, in conditiile in care limba oficiala a statului ramane franceza.
Intre secololele XIII – XV, Guineea a facut parte din marele Imperiu Mali, care se intindea din nordul Nigeriei pana in zona de coasta a Senegalului. In aceasta perioada, triburile de pastori fulani au migrat spre sud, in regiunile muntoase Fouta Djalon, aducand cu ei religia islamica, iar astazi trei sferturi din populatia tarii este de religie musulmana.
Primii europeni care au sosit pe aceste meleaguri au fost portughezii, pe la mijlocul secolului XV, atrasi fiind de posibilitatile de imbogatire rapida cu venituri din comertul cu sclavi. Odata cu secolul XIX, francezii isi exercita influenta in regiune si pun Guineea sub protectorat francez.
Abia in anul 1958, statul isi declara independenta fata de fostii colonisti, sub conducerea lui Sékou Touré, personalitate controveresata in istoria tarii, care impune un regim totalitar, de orientare marxista. Reformele economice si politice radicale, precum si reprimarea brutala o opozantilor ai facut ca un sfert din populatia tarii sa se refugieze in statele vecine.
Cu o istorie zbuciumata, dominata de colonianism si revolutii, Guineea incearca si acum sa devina un stat democratic. Astazi, presedintele guverneaza, ajutat fiind de un consiliu format din 25 de ministri. Guvernul este cel care administreza cele 8 regiuni importante ale tarii, divizate in 33 de prefecturi si subprefecturi.
Marele atuu al tarii il reprezinta rezervele de apa importante, stiut fiind faptul ca din Guineea izvoresc cele trei mari fluvii ale Africii de Vest, respectiv Niger, Senegal si Gambia. Tara se imparte in mai multe regiuni geografice importante, intre care se remarca campia litorala a Oceanului Atlantic, situata in vest, masivul Fouta Djalon, cu un climat mai rece, unde traiesc astazi triburile pular si regiunea vasta a Guineii Superioare, cu podisuri de altitudini reduse si unde se gasesc si marile rezervatii naturale, in timp ce sud-estul tarii este traversat de Muntii Guineii, zona locuita de grupuri etnice diverse, pastratori aio unor ritualuri si credinte vechi de secole.
Centrul politic si economic alt tarii este capitala Conakry, oras situat in vestul tarii, pe insula Tombo si peninsula Kaloum, unite printr-o artera rutiera, aflat la 36 km distanta de Oceanul Atlantic. Capitala de azi a tarii a fost, in trecut, centrul administrativ a colonistilor francezi si, dupa 1958, cunoaste o importanta evolutie, sub aspect economic si demografic.
Desi nu abunda in edificii culturale deosebite, cu exceptia Marii Moschei, o constructie impunatoare ce poate adaposti pana la 10.000 de oameni, capitala este punctul de plecare spre celelalte destinatii turistice ale tarii si se remarca printr-o viata de noapte vibranta, fiind totodata una dintre cele mai ospitaliere capitale ale Africii de Vest.
Un oras cel putin interesant, al doilea ca marime al tarii, este Kankan. Desi nu are electricitate si apa curenta, poate fi o destinatie turistica interesanta pentru cei care vor sa cunoasca traditiile populatiilor locale, renumiti pentru dansul Mamaya, efectuat in cadrul sarbatorii Ramadanului.
Marea atractie turistica a tarii raman insulele Loos, situate in apropierea capitalei, denumire generica care reuneste insulele Kassa, Room si Fotoba, fara a uita Insula Testoaselor, zona protejata, unde se afla uriase colonii de testoase. Niciodata sufocate de turisti, insulele sunt locul ideal pentru a va petrece o vacanta linistita, in natura, mai ales daca sunteti pasionati de sporturile de apa.