Ghid turistic Maroc
Una dintre cele mai frumoase tari ale Africii, Regatul Marocului se gseste in nord-vestul Africii si ocupa un teritoriu de 446.550 km² si numara o populatie de aproape 33 de milioane de oameni. Tara este inzestrata cu un reflief variat, alcatuit din zone intinse de campie, desert, podisuri si munti, fiind marginita in zona de coasta de Oceanul Atlantic, de Spania in nord, de Algeria in est si de Sahara Occindetala, in sud. Mare parte din teritorul tarii este traversat de zone montane, cu Muntii Atlas, situati in zona central -sudica a tarii, in timp ce in nord, se gasesc Muntii Rif. Prin traditie, zonele montane din Maroc, sunt locuite de triburile berbere.
Teritoriul Marocului de astazi a fost locuit inca din antichitate de triburile de berberi care formeaza aici, in sec. II i.Ch. Regatul Mauritaniei, iar coloniile feniciene ridicate in zona litorala a tarii, vor intra mai tarziu, sub controlul cartaginezilor. In anul 40 d.Ch, Imperiul este cucerit de romani si incepand cu secolul VIII intra sub controlul arabilor. In timpul evului mediu, Marocul cunoaste o stralucita dezvoltare economica si culturala, pentru ca la sfarsitul secolului XIX, sa devina tinta tenditentelor expansioniste ale Frantei, Spaniei si Germaniei.
Totusi, conferinta de la Algeciras (1906) confirma independenta formala a Marocului, iar Franta resueste sa-si impuna protectoratul. Dupa al doilea razboi mondial, miscarile de eliberare nationala se intensifica, iar in 1957, Marocul este declarat regat, sub conducerea sultanului Mahommed V-lea, pentru ca 5 ani mai traziu, sa devina Monarhie constitutionala, statut pe care il are si astazi, unde puterea legislativa apartine unui Parlament bicameral, in timp ce puterea executiva apartine regelui care numese si pe primul ministru.
Cu o economie bazata in mare parte pe activitatile agricole dar si pe extractiile miniere, Marocul este unul dintre principalii exportatori de citrice din Africa, dar si unul dintre marii producatori de zahar de pe continent. Are si importante zacaminte de petrol si gaze naturale, plumb, zinc si cupru.
Desi dispune de o economie relativ diversa, exista o diferenta vizibila intre bogati si saraci si peste un sfert din populatie este inca analfabeta. Sub aspect administrativ, tara este organizata in 35 de provincii si 2 prefecturi, iar limba oficiala este araba, desi, pe alocuri, se mai vorbeste si franceza.
Considerata una dintre destinatiile turistice cele mai sigure din lumea araba, Marocul a dezvoltat de-a lungul timpului o adevarata industrie in domeniu, concentrat atat pe istorie si traditii culturale cat si pe itinerarii turistice atat in zona de coasta, cat si in Muntii Atlas si zona desertului Sahara dar si croaziere de la Casablanca la Tangier, considerate un adevarat regal.
Construit in secolul XII, Rabat, capitala tarii, se gaseste pe Coasta Atlanticului. Oras cu o istorie seculara, a cunoscut o reala dezvoltare incepand cu secolul XX, cand este desemnat centrul administratiei coloniale franceze. Este astazi cel mai mare centru economic si finaciar al tarii si al doilea mare oras, dupa Casablanca. Rabat gazduieste importante centre universitare si academii de stiinta, dar si numeroase biblioteci si teatre, precum si monumente istorice deosebite, iar Cetatea Kasba Oudaïa, construita in secoul XII, Palatul regal si o un numar impresionant de moschei sunt doar cateva dintre atractiile turistice.
Chiar daca Rabat este capitatala tarii, cel mai mare oras din Maroc ramane Casablanca, in timp ce Marrakech, considerat de unii mult prea aglomerat, nu poate lipsi din itinerariul dvs. turistic. Botezat de berberi, „taramul lui Dumnezeu”, orasul este situat intr-un peisaj spectaculos, la poalele Muntilor Atlas. Este format din centrul istoric, cu cladiri vechi de secole, ce gazduiesc astazi numeroase magazine de suveniruri si articole hand made, in timp ce partea moderna a orasul denumita Orasul Nou (Guelis) contrasteaza o multitudine de cladiri moderne, restaurante si baruri, dar si artere cu magazine exclusiviste.
Inzestrat cu un relief divers, Marocul ofera o multitudine de argumente, pentru ca turistii sa–l aleaga ca destinatie de vacanta. Fie ca optati pentru itinerariile montane pe muntii Rif sau Atlas, fie ca alegeti statiunile de pe coasta Atlanticului sau veniti la Essaouira pentru surfing, sau doriti sa fotografiati varful Toubkal, cel mai inalt din Muntii Atras, in Maroc nu aveti cum sa va plictisiti!