Ghid turistic Mauritania
Republica Islamica Mauritania se gaseste in nord–vestul Africii, la granita dintre desertul Sahara si Oceanul Atlantic, fiind marginita de Senegal, in sud-vest, de Mali, in regiunile estice, in timp ce la granita nordica se invecineaza cu Algeria. Intinsul teritoriu al tarii, de 1.030.700 km² este locuit de doar 3.5 milioane de oameni, iar densitatea este de 3.2 loc/km². Populatia tarii este formata in proportie covarsitoare din etnici arabi, iar restul este reprezentata de o categorie de populatii africane.
De-a lungul timpului, coabitarea dintre cele doua populatii nu s-a facut in termenii cei mai armoniosi si, la nivel national, se incearca si astazi intregrarea etnicilor negri in functii publice si combaterea rasismului. De alftfel, combinatia de traditii islamice si cultura africana este una din principalele atractii turistice ale tarii. Triburile de arabo-berberi care, prin traditie, domina regiunile nordice ale tarii, sunt adaptati pastoritului nomad, in timp ce in sud, populatia africana se indeletniceste cu activitati agricole.
Mauritania, una dintre tarile cele mai putin explorate de pe continentul african, are o istorie interesanta. Numele tarii a fost preluat de la fostul Regat al Mauritaniei. Primii europeni care au sosit pe aceste meleaguri au fost exploratorii portughezi, care au ocupat insula Arguim, in secolul XV, fiind urmati de olandezi, englezi si francezi. La inceputul secolul XX, Mauritania intra sub protectorat francez si abia in 1960 isi declara independenta. Astazi, Mauritania este o republica islamica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului, iar cea executiva este exercitata de presedinte, care are dreptul de a numi primul ministru. Sub aspect administrativ, tara este impartita in 12 regiuni, denumite wilaya care se impart la randul lor in 44 de departamente si unde limba oficiala este araba. Odata sositi aici, veti constata ca engleza si franceza sunt limbi raspandite in randul localnicilor, in timp ce in zonele rurale, se vorbesc dialecte arabe precum wolof, soninke si poular.
Cu o economie fragila, bazata pe activitati agricole si pe cresterea animalelor, dar si pe extractii miniere (fier, diamante, plumb, uraniu), astazi se incearca diversificarea unei economii puternic afectata de-a lungul timpului de instabilitatea politica si sociala.
Situat in vestul tarii, in apropierea tarmului Oceanului Atlantic, Nouakchott, cel mai mare oras din tara. Desemnata capitala a tarii in anul 1957 Nouakchott, a fost ridicata de colonistii francezi, la inceputul secolului XX. Este de departe cel mai important centru financiar, politic si cultural al tarii, ce gazduieste pe langa Universitate, cateva monumente cu arhitectura interesanta, precum Palatul Prezidential sau constructiile religioase.
La nivel general, Mauritania nu este destinatia turistica cu care sunteti obisnuiti cu alte tari de pe continent ci, mai degraba, un loc ce asteapta sa fie descoperit, cu un teritoriu in mare parte acoperit de desert, dar si cu zone de campie strabatute, pe alocuri, cu podisuri, cum ar fi Adrart, in nord, Adafer in centrul tarii sau Assaba, in partea de sud. Zona unde se intalneste desertul cu oceanul este cea mai interesanta atractie turistica din tara. Plajele virgine, care se intind pe kilometri intregi, unde nu sunt amejate resorturi turististice, cu care sunteti obianuiti in alte tari, iti dau senzatia ca esti intr-adevar singur pe insula.
Considerata de multi o destinatie potrivita pentru turistii animati de un puternic spirit de aventura, atrasi in special de siturile arheologice de la Koumbi Saleh, fosta capitala a Imperiului Ghana, dar si de asa numitul „oras fantoma”, Tichit, care alaturi de Oudane, Chinguetti si Oualata reprezinta unele dintre cele mai importante centre religioase din desertul Sahara, Muritania incearca astazi sa se integreze unui circuit turistic international. De altfel, centrele religioase au o istorie ce coboara pana in secolul XI, cand aici functionau adevarate centre de cultura islamica. Astazi, mai puteti admira constructii traditionale dispuse in jurul moscheilor, o mostra reala de viata nomada, asa cum nu credeati ca mai puteti intalni astazi.
O vizita in Parcul National Banc d’Arguin, aflat nord-vestul tarii, este o adevarata incantare pentru iubitorii de pasarii rare si daca tot va aflati in zona, incercati si o excursie la pescuit cu barci traditionale, pe malul Atlanticului.
Un teritoriu scaldat de soarele torid, cu dune sculptate de un vant fierbine si oaze ce strang in jurul lor triburile nomade ce traverseaza desertul cu ajutorul camilelor, este prima imagine ce vine in mintea unui turist ce a vizitat Mauritania. Acest colt de lume, invaluit in mister, pentru multi dintre noi, asteapta sa fie descoperit putin cate putin, iar salbaticia desertului, imagini cu adevarat spectaculaose si cultura locuitorilor sunt doar cateva argumente care ar putea sa va determine sa alegeti Mauritania ca destinatie de vacanta.