Ghid turistic Mauritius
Chiar daca navigatorii arabi descoperisera insula Mauritius inca de la inceputul secoului X, primii europeni care au debarcat aici au fost portughezii, pentru ca la mijlocul secolului XVII, insula sa fie colonizata de olandezi. Secolele ce au urmat au fost marcate de sosirea unor valuri de comercianti si proprietari de plantatii de trestie de zahar si sclavi. Insula a fost botezata Mauritius de olandezi, in onoarea printului Maurice Nassau al Olandei.
Acestia au parasit insula in 1710, conditii in care francezi au ocupat actualul teritoriu al tarii, pe care l-au botezat Île de France. In 1810, englezi au preluat controlul insulei, confirmat patru ani mai tarziu, prin incheierea unui tratat cu Franta, dar au pastrat institutiile infiintate de francezi, precum si codul de legi napoleonian.
O data cu desfiintare sclaviei, in anul 1834, pentru lucrul plantatiilor de trestie de zahar au fost adusi muncitori zilieri din India, stramosii a aproximativ trei sferturi din populatia de astazi a tarii. In anul 1968, Mauritius isi proclama independenta, iar in anul 1992 devine republica. Tara a fost marcata de-a lungul istoriei de o puternica solidaritate interetnica, culturala si politica, ceea ce a condus la stabilitate si dezvoltarea economica a insulei. Astazi, in Mauritius, puterea legislativa apartine Parlamentului, ales cu un mandat pe cinci ani, iar puterea executiva este exercitata de primul ministru si cabinetul sau. Cu o economie diversificata, o industrie moderna si investitii majore in domeniul serviciilor publice, Mauritius este cunoscut sub denumirea de „Hong-Kong-ul francofon”.
Sub aspectul alcatuirii reliefului, insula Mauritius a fost creata un urma activitatilor vulcanilor de-a lungul a milioane de ani si masoara 72 km in lungime si 53 km in latime. Impreuna cu Saint Brandon, Réunion si Rodriguez, Mauritius formeaza Insulele Mascarene. Denumita oficial Republica Mauritius, insula se gaseste in sud-estul Africii, in Oceanul Indian, intinzandu-se pe o suprafata de 2.040 km² si numara o populatie de 1.3 milioane de locuitori si unde speranta de viata a localnicilor este de 71.25 ani pentru barbati si 78.35 ani pentru femei. Insula este incojurata de lanturi muntoase cu altitudini ce variaza intre 300 si 800 m, iar cel mai inalt varf se gaseste in sud-estul tarii, cunoscut sub numele de Piton de la Riviere Noire si masoara 828 m.
Mauritius este una dintre tarile cu cea mai stabila economie din Africa, reusind sa invinga criza financiara a ultimilor ani, prin investitii masive, mai ales in domeniul turismului. La nivel administrativ, insula este organizata in districte, care la randul lor reunesc orase si sate, unde, astazi, se vorbesc la nivel oficial limbile franceza si engleza.
Capitala tarii este la Port Luis, oras situat in nord-vestul insulei, intr-un decor aparte, fiind injurat de un lant muntos. Ridicat de colonistii francezi si transformat de englezi in centru al administratiei britanice, devine capitala a tarii in anul 1968. Astazi este cel mai important centrul economic si politic al insulei, fiind si gazda unor constructii importante, ce dateaza din timpul colonistilor, asa cum este Fortul Adélaide, construit in secolul XIX, dar si catedralele Sf. Louis si Sf. Iosif.
La nivel mondial, Mauritius este considerata una dintre cele mai luxoase destinatii turistice, cu o gama larga de atractii naturale dar si statiuni amenajate in cele mai spectaculoase locatii. Clima subtropicala, diversitatea florei si a faunei, precum si imbinarea perfecta a traditiilor multientinice din aceasta tara sunt principalele motive pentru care nu trebuie sa ratati o vacanta pe aceasta insula.
Daca alegeti sa va petreceti concediul in zonele montane, nu ratati Parcul National Black River Gorges, ce se intinde pe aproape 7 ha si unde puteti admira plante dintre cele mai diverse si specii de pasari rare. Totodata, aveti ocazia sa vizitati orase de o rara frumusete, cu piete amenajate in aer liber. Si daca tot ati venit aici, nu puteti rata o excursie in Curepipe, oras recunoscut pentru clima sa mai rece, comparativ cu restul insulei, unde este amenajata una dintre cele mai frumoase gradini botanice din lume.
Zona estica a insulei marginita, pe de o parte, de lanturile muntoase si pe alta parte, de ocean, atrage atentia prin multitudinea de sate, unde atmosfera rustica incanta orice vizitator. Cele mai interesante locuri din aceasta parte a tarii sunt Ruinele Olandeze, considerat cel mai vechi asezamant de pe insula. Tot mergand spre sudul tarii, nu puteti sa nu vizitati Mahenbourg, principala destinatie a turistilor pasionati de pescuit.
Coasta nordica a insulei, recunoscuta pentru viata de noapte foarte activa, este un loc ce abunda in restaurante si cluburi. Daca vreti sa dansati, sa ascultati muzica buna si sa petreceti, aici este locul ideal unde sa popositi. Pasionatii de cumparaturi se vor simti cu adevarat in elementul lor pe plaja publica Pereybere, unde, pe langa restuarante si cafenele, sunt amenajate artere cu magazine exclusiviste.
Totusi, unul dintre locurile cele mai frumoase il intalniti in sudul insulei, pe stancile scaldate de valurile oceanului. Dincolo de bariera de corali, in sud, puteti face plaja in statiunile luxoase de la Bel Ombre, locul ideal unde sa va petreceti o vacanta de vis, in timp ce in vestul tarii, de departe cea mai frumoasa este Tamarin Beach, un loc cu peisaje feerice, potrivita pentru amatorii de sporturi nautice, fie ei incepatori sau experimentati. Si daca mai aveti nevoie de argumente, odata sositi aici, nu aveti cum sa nu va indragostiti de delfinii care inoata in golf. O tara caracterizata de diversitatea culturala, cu un bogat calendar cultural, presarat cu cele mai colorate carnavaluri si festivaluri, aici nu aveti cum sa va plictisiti.