Ghid turistic Namibia
Situata in sud-vestul Africii, in vecinatatea Oceanului Atlantic, Republica Namibia ocupa o suprafata teritoriala de 825.418 km² si numara putin peste doua milioane de locuitori. Tara este marginita de Angola si Zambia in nord, de Botswana in est si de Africa de Sud, in regiunea nordica.
Teritoriile de astazi ale Namibiei au fost locuite de diferite ramuri de pastori si agricultori apartinand triburilor bantu, care au migrat din Africa Centrala, incepand cu secolul XVI. Doua secole mai tarziu, zona a fost transformata in colonie germana sub denumirea de Africa Germana de Sud-Vest, statut pe care il pastreaza pana la debutul primul razboi mondial, cand este ocupata de trupe sud-africane. Abia in anul 1990, Namibia devine stat independent.
Astazi, este republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului unicameral, ales cu un mandat de cinci ani, in timp ce puterea executiva este exercitata de presedinte, care are dreptul de a-l numi pe primul ministru. La nivel administrativ, Namibia se imparte in 13 regiuni conduse de cate un consiliu regional, iar limba oficiala a statului este engleza.
Politica de uniune nationala dusa de regimul democratic, instalat la inceputul anilor ´90, a condus la stabilitate interna si la o vizibila ascensiune economica. In timp ce aproape jumatate din populatia tarii se ocupa de agricultura, Namibia dispune de bogate resurse minerale, fiind unul dintre cei mai mari exportatori de diamant de pe continent.
Cu toate acestea, aproape jumatate din populatie traieste la limita subzistentei, iar diferentele intre bogati si saraci sunt evidente. In ultimii ani, s-a incercat adoptarea unor masuri de combatere a saraciei, dar speranta de viata a localnicilor ramane inca scazuta, situandu-se in jurul varstei de 52,47 ani pentru barbati si 51,86 ani pentru femei.
Sub aspectul alcatuirii reliefului, in Namibia se disting mai multe regiuni importante, respectiv zona desertica, in vestul tarii, in centru, campii inalte dominate de formatiuni montane ce ating altitudini si de 2000 m (Koningstein), in timp ce estul tarii este acoperit de intinsul Desert Kalahari, iar sudul este scaldat de fluviul Orange. Vegetatia este reprezentata, in mare parte, de savana si stepa, cu putine zone impadurite.
Namibia este una dintre cele mai active tari in ce priveste conservarea habitatului animalelor salbatice si aproape jumatate din teritoriul tarii se afla sub administrarea unor programe de conservare si promovare a ecoturismului ce include aproximativ 20 de parcuri si rezervatii nationale, printre cele mai importante numarandu-se Parcul National Etosha, Khaudum sau Mamil. Ajutata si de un relief deosebit, Namibia se numara printre cele mai interesante destinatii turistice ale lumii. Insasi localnicii au un profund respect pentru animale si mediul inconjurator, iar traditiile celor 11 grupuri etnice care populeaza tara se impletesc intr-o perfecta armonie, reusind sa-si pastreze, totodata, fiecare identitatea si obiceiurile.
Orasul Swakopmund, cunoscut si sub denumirea de capitala estivala a Namibiei, se gaseste in partea vestica a tarii. Este renumit pentru cladirile cu arhitectura de inspiratie germana si se numara printre destinatiile favorite ale turistilor sositi in Namibia, fiind locul ideal pentru practicantii sporturilor extreme sau pentru zborul cu parasuta sau parapanta.
Cel mai mare centru urban al Namibiei este Windhoek, oras situat in centrul tarii, si, care, incepand cu anul 1990 are rolul de capitala a tarii. Windhoek este gazda unor importante centre universitare si culturale, precum citadela ce adaposteste Muzeul National, sediul guvernului sau Biserica Lutherana construita la inceputul secolulului XX., in timp ce Warehouse Theatre este spatiul unde se pun in scena cele mai noi reprezentatii teatrale.
Chiar daca are o densitate de doar 2,54 locuitori/km², la nivel national, capitala si regiunile nord-estice ale Namibiei concentreaza mare parte din populatia tarii, in timp ce sudul si vestul sunt locuite de populatii tribale restranse.
Desertul Namibian – aceasta „mare de nisip” – poate fi sursa unor experiente cu adevarat interesante, iar exepeditiile safari, printre lei, elefanti si rinoceri, sunt o adevarata provocare. Coasta Namibiei este unul dintre cele mai minunate locuri pe care le-ati vazut vreodata, unde puteti admira colonii intregi de foci ce se aduna pe insulele din apropiere.