Ghid turistic Sao Tome si Principe
Micul arhipelag cunoscut sub numele oficial de Republica Sf. Tomé si Principe, se gaseste in Golful Guneei si este cel mai mic stat african, cu o suprafata de doar 1001 km², locuiti de aproximativ 150.000 de locuitori. Situat la aproximativ 300 km de tarmul Africii, cele doua insule ce alcatuiesc statul sunt formate din vulcani stinsi, cu un relief mai inalt in insula Sao Tomé si cu altitudini mai reduse in Principe. Pe langa peisajele de o frumusete aparte, insulele beneficiaza de o clima bogata in precipitatii si vegetatie luxurianta, in timp ce fauna este tipica tarilor tropicale.
Statul este alcatuit din doua insule principale, inconjurate de alte 8 insulite, dintre care 6 sunt si astazi nelocuite. Inzestrata cu o flora si o fauna destul de diversa, insulele creaza habitatul unor specii rare. In acest sens a fost a luat nastere Parcul National Obo, care adaposteste paduri tropicale unde convietuiesc numeroase specii de pasari.
Flora este luxurianta si numai in Parcul Obo se gasesc aproximativ 700 specii de plante. Inzestrata cu o clima placuta de-a lungul intregului an, insulele sunt o destinatie de vacanta ideala in orice luna. Cele doua insule fac parte dintr-un lant muntos alcatuit din vulcani inactivi si se gasesc la aproximativ 280 km departare una de cealalta.
Descoperite de portughezi in ziua Sf. Toma, la inceputul secolului XV, motiv pentru care si poarta numele sfantului, se numara printre cei mai importanti exportatori de cacao si cafea de pe continent, in secolul XIX. Inzestrata cu peisaje dintre cele mai frumoase si niciodata sufocata de prezenta turistilor, insulele sunt un loc ideal pentru petrecerea concediului.
Sao Tomé, centrul administrativ al tarii isi intampina vizitatorii cu cladiri ce pastreaza si astazi influente ale arhitecturii din timpul colonistilor. Primele semne ale miscarii revolutionare contra portughezilor au debutat in anul 1953 si au culminat cu obtinerea independei in anul 1975. Situata chiar langa Ecuator, Sao Tomé beneficiaza de precipitatii bogate, propice cultivarii trestiei de zahar iar situarea in apropierea Regatului Congo, a furnizat suficienti sclavi pentru munca pe plantatii.
Capitala si cel mai important oras din insule este Sao Tomé si se gaseste pe tarmul estic al insulei cu acelasi nume. In Sao Tomé se afla cea mai importanta constructie religioasa – Catedrala Nossa Senhora de Graça, ce dateaza din secolul XVI. Un alt edificiu ce atrage atentia oricarui turist este Fortul San Sebastian, ridicat in anul 1575, tranformat astazi in Muzeu national. Orasul Sao Tomé a fost centrul administrativ al colonistilor portughezi si a devenit capitala in anul 1975, odata cu obtinerea indepentedentei.
Astazi, Sao Tomé si Principe este o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului unicameral, iar puterea executiva este exercitata de presedinte si Consiliului de Ministri, iar sub aspect adminstrativ, statul se imparte in doua provincii unde, limba oficiala este portugheza. Desi nu a fost zdrancinata de conflicte armate interne, asa cum s-a intamplat cu majoritatea fostelor colonii din Africa, Sao Tomé si Principe, nu a reusit sa iasa din clasamentul tarilor sarace ale lumii. Cu o economie bazata in special pe activitati agricole, turismul a devenit in ultimul deceniu principala prioritate a autoritatilor locale.
Beneficiind de peisaje superbe, ideale pentru petrecerea vacantei, insule precum Boca del Inferno sau Cascada Nicolau, dar si Lagoa Azul sau intinerarii turistice pe fostele plantatii de zahar sunt doar cateva dintre argumentele cu care localnicii incearca sa-i cucereasca pe vizitatori. Nici insula Principe nu este de neglijat, cu resorturile turistice de lux Bom Bom sau Ilheu de Rolas.