Peştera La Uluce sau Uluce, cum mai este denumită, se trage de la apa care iese din peşteră şi se scurge pe nişte uluce de lemn.
Situată în judeţul Brașov, accesul se face de pe DN 73, din localitatea Podul Dâmboviţei. Se merge pe şosea către Braşov, iar la un moment dat se desprinde pe dreapta un drum forestier ce duce către valea pârâului Cheia, spre localitatea Fundata.
Clasată de către Agenţia Europeană de Mediu drept rezervaţie naturală, La Uluce este protejată conform Ordonantei de urgentă a Guvernului 604/2005 pentru aprobarea Clasificării peşterilor şi a sectoarelor de peşteri – arii naturale protejate.undăţica.
Peştera are o suprafaţă de 18.50 ha. Galeria principală este largă, cu o înalţime maxima de 16,8 m iar galeriile secundare sunt înguste şi prezintă săritori. Lungimea totala a galeriilor este de 236,3 metri.
De obicei prin intrarea peșterii nu iese apă, dar primăvara, sau după ploi abundente, pârâul care vine spre exterior are debit mare. O galerie largă și înaltă ne primește dincolo de portal; temporar, este străbătută de un important debit de apă. Lungimea totală a galeriilor este de 236,3 metri.
În 2002 a fost realizată cartarea peşterii, de echipa Clubului de Speologie „Emil Racovita”: Mircea Vlădulescu, Ica Giurgiu, Emilia Marinescu, Cristina Lazăr, Cosmin Ursu.