Cetatea Făgărașului
Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, cetatea Făgăraşului a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi mai cu seamă în secoul al XVII-lea, reşedinţă nobiliră şi princiară importantă.
Construirea unui punct fortificat la Făgăraş trebuie pusă în legătură cu poziţia sa strategică – la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi în vecinătate Ţării Româneşti (de a cărei istorie a fost legată), stăpânirea cetăţii dovedindu-se foarte importantă.
Ştefan Mailat şi Gaşpar Becheş au folosit-o ca piesă de sprijin în lupta pentru tronul Transilvaniei, Mihai Viteazul a considerat-o ,,cetate de scaun”, principele Gabriel Bethlen i-a acordat întâietate faţă de Alba Iulia în modernizarea fortificaţiilor, iar Mihail Apafi o va transforma, datorită poziţiei sale întărite, în reşedinţă princiară. Aici, în cetatea Făgăraşului s-au ţinut între 1670 şi 1691 11 Diete şi 18 delegaţii (reuniuni mai restrânse), în timp ce la Alba Iulia 15 Diete şi 3 delegaţii.
Primele ştiri documentare care atestă existenţa cetăţii de piatră sunt din 1455, când este menţionat un ,,castelan”, iar în anul următor Iancu de Hunedoara, scriind braşovenilor, aminteşte de ,,cetatea noastră Făgăraş”.
Cercetările arheologice din cetate desfăşurate cu ocazia diferitelor etape de restaurare au scos la iveală existenţa, înaintea acestei cetăţi de piatră, unei fortificaţii din lemn cu val de pământ, construită aproximativ pe amplasamentul actualei cetăţii.
Distrugerea violentă relevată de cercetările arheologice a curmat brusc, către mijlocul secolului al XIII-lea, existenţa acestei fortificaţii, distrugere ce poate fi pusă în legătură cu invazia tătară din 1241. Tipologic, fortificaţia de lemn se încadrează în sistemul general de apărare practicat în Transilvania.
Cetatea Făgărașului este de o frumusețe aparte și, reprezintă cel mai important monument al Făgărașului, fiind în același timp unul dintre cele mai mari obiective turistice din România. O zonă minunată, cu priveliști de vis, cu aer curat și liniștitor de munte, poate fi cu siguranță o atmosferă extraordinară pentru a-ți petrece câteva zile de vacanță.
Aceasta se află chiar în centrul municipiului Făgăraș, din județul Brașov, fiind astfel un prilej de a face un tur în toată zona aceasta uimitoare din Transilvania.
În prezent Cetatea Făgărașului se bucură de vizita a unui număr din ce în ce mai mare de turiști, care trec pe aici pentru a se delecta cu istorie, cultură și emoție pură. De aici, iubitorii de suveniruri își pot achiziționa diferite lucruri, pentru a le aminti cu drag de locația aceasta minunată și de poveste.