Ghid turistic Guyana
Guyana, cunoscuta drept si Republica Cooperativa Guyana, reprezinta una din putinele tari din zona Caraibe si singura tara din America de Sud in care una din limbile oficiale este engleza. Capitala acestei tari este reprezentata de catre orasul Georgetown, iar religiile pe care le intalnim sunt crestinismul, hinduismul, musulmanii si o mica parte de alte religii.
Facand un clasament al Americii de Sud, Guyana este a treia cea mai mica tara din aceasta zona, dupa Suriname si Uruguay. Tinand cont si de ce inseamna numele tarii in limba principala vorbita, putem spune ca Guyana este „tara unor multe ape”.
Din punctul de vedere al vegetatiei, avem parte de o varietate impresionanta, putand vizita paduri tropicale, savane, dar si zone montane (in Kamarang si Imbaimadai).
Desi in secolul al XVII-lea a fost o colonie olandeza, Regatul Unit al Marii Britanii a reusit sa isi puna amprenta asupra Guyanei, in anul 1815 devenind regiune britanica. Datorita abolirii sclaviei, in aceasta zona au fost aduse multe persoane straine pentru a putea face muncile de baza, acesti oameni provenind de multe ori din India si China. Astfel, s-a format o diviziune etnico-culturala separata, cea a salariatilor straini, care a reusit sa strice imaginea si existenta unei identitati nationale in Guyana.
In anul 1996, Guyana si-a castigat independenta fata de Marea Britanie, dar a ajuns ulterior sub ocupatia guvernelor orientate spre socialism.
Avand un climat tropical, umed si calduros, aici se intalnesc doua anotimpuri foarte ploioase. Primul, incepe din Mai si se termina spre mijlocul lunii August, iar al doilea incepe de la mijlocul lunii Noiembrie si se termina in Ianuarie. In restul anului, vremea este una calduroasa si prietenoasa. In timpul sezonului ploios, se intalnesc adeseori inundatii.
In marea sa majoritate, teritoriul Guyanei este acoperit de paduri, in sud – vest si in centru intalnindu-se savane, care acopera toata zona din jurul muntilor Imbaimadai si Kamarang. Cel mai inalt punct al acestei tari este pe muntele Roraima, care se afla la o altitudine de 2835 metri.
Ziua Nationala a Guaney este pe 23 Februarie, atunci sarbatorindu-se momentul cand republica si-a castigat independenta fata de Marea Britanie.
In Guyana se gasesc trei regiuni. Prima este cea de coasta, care cuprinde orasele Georgetown, Bartica, New Amsterdam si Mabaruma. A doua este cea „de sus”, reprezentand orasele Lethem si Paramakatoi si acoperind o mare parte a teritoriului acestei tari. Ultima este Berbyce – Corentyne, cu orasul Linden.
In zona de coasta locuieste majoritatea populatiei Guyanei. Aceasta este strabatuta de cateva rauri majore, capitala Georgetown aflandu-se chiar in mijlocul ariei. Cei mai multi turisti straini intra in tara prin aceasta zona, exceptie facand cei care vin din partea de sud a continentului.
Regiunea are o retea complexa de rauri si autostrazi. Exista drumuri asfaltate care merg de la Corriverton, granita cu Suriname, si pana la Charity, insa Essequibo trbuie traversat cu ajutorul feribotului sau al barcilor de viteza. In partea de nord de la Charity, singurul mod de deplasare este pe apa.
Porturile din Guyana sunt in orasele Bartica, Linden, New Amsterdam si Parika, cel din urma fiind asezat pe cel mai mare rau al acestei tari, Essequibo. Astfel, nu veti intampina dificultati in ceea ce priveste deplasarea, daca va aflati intr-unul dintre acestea. Alte destinatii populare din Guyana sunt Savana Rupununi, Muntele Kanuku, Iwokrama, Mabaruma, Kyk-Over-Al, Paramakatoi, Lethem, Jonestown, Kamarang, Mahdia, Amoko Kopai si Eketeringbang.
Limba oficiala care se vorbeste in Guyana este engleza, astfel ca, indiferent unde va veti afla, nu veti intampina probleme de comunicare daca o stiti. Totusi, exista dialectele creole si amerindiene, destul de raspandite, care va vor crea cateva probleme in ceea ce priveste intelegerea cuvintelor.
Eco – turismul este o industrie infloritoare in Guyana. De aceea, aceasta tara este indicata spre vizitare in special iubitorilor de natura. Muntele Ayanganna, al doilea ca marime dupa Roraima este cel mai accesibil din punct de vedere al plimbarilor si ofera imaginea unor animale rare si a unor cascade spectaculoase.
Exista o multitudine de piete in aceasta tara, de unde puteti cumpara fie obiecte sau produse traditionale, precum bijuteriile facute din materiale indiene, fie condimente specifice bucatariei din aceste locuri, care va vor transforma mesele in adevarate delicii. Mai mult, exista tururi speciale prin piete, pentru turisti, care va vor ajuta sa va simtiti foarte confortabil.
Pe strazile principale din marile orase, veti gasi targuri de arta si haine, cu specific african, dar si magazine de unde puteti cumpara suveniruri si cadouri pentru cei de acasa. Guyana este populara pentru aurul sau exceptional, de aceea, poate ca cel mai indicat cadou este unul de acest fel, care poate fi gasit in Georgetown, in piata Starbroek.
Costul vietei de zi cu zi din Guyana este relativ destul de ridicat, deoarece majoritatea obiectelor folosite sunt importate, implicand si un cost de transport ridicat. De asemenea, exista multe sectoare in care unele companii detin monopolul, ceea ce duce la o crestere a preturilor. Ca de exemplu, chiria in Guyana este de aproxiativ 500 de dolari pe luna, intr-un apartament destul de mic.
Bucataria acestei tari reprezinta o fuziune creola, majoritatea influentelor fiind indiene. Se mananca mult pui, porc si vita, toate condimentate din belsug cu curry. De asemenea, exista o preferinta ridicata si pentru fructele de mare, dar si pentru restaurantele chinezesti, ele fiind destul de comune. Comunitatea braziliana fiind in crestere, s-au dezvoltat foarte mult lanturile de magazine de acest tip, in special in capitala.
Cea mai populara bautura din Guyana este romul negru. Printre cele mai populare marci se afla cele locale, acestea fiind El Dorado si XM „10”. Prima a castigat, chiar, in fiecare an din 1999, locul intai pentru „Cel mai bun rom din lume”.
Berea nationala este „Banks”, un produs local, care este vandut in recipiente foarte mari. De asemenea, alte bauturi populare sunt Carib, adusa din Trinidad si Tobago si cea neagra, numita Mackeson’s, Polar, din Venezuela si Skol, din Brazilia.