Ghid turistic Insula Norfolk
Un decor natural cu adevarat spectaculos, alcatuit din plaje superbe, marginite de lanturi stancose acoperite de pini uriasi, sunt doar cateva dintre argumentele cu care Insula Norfolk isi asteapta turistii. Acest paradis verde se gaseste in sudul Oceanului Pacific si ocupa o suprafata de doar 35 km², in timp ce zona de coasta atinge 32 km. Insula Norfolk este o destinatie turistica unica, unde, pe langa decorul natural deosebit si contructiile ce pastreaza influentele arhitecturii coloniale engleze, veti fi impresionati de ospitalitatea localnicilor. Aici nu va veti simti sufocati de aglomeratie pietonala sau de traficul congestionat. De altfel, insula este locuita permanent de cel mult 2000 de persoane, in timp ce in sezonul turistic de varf, populatia insulei nu depaseste cifra de 3500 de oameni.
Insula Norfolk s-a format in urma eruptiei unui vulcan situat in sudul Oceanului Pacific, la 1000 de km departare de coasta Australiei si are o vechime de aproape trei milioane de ani. Structura reliefului este destul de diversa, cu zone accidentate, unde altitudinile ajung la 318 m, in Mount Pitt sau 319 m, la Mount Bates. In vecinatatea tarmului sudic se gasesc doua insule de mici dimensiuni, astazi nelocuite. Micuta insula Nepean, aflata la 1 km distanta de Norfolk este gazda unui impresionant numar de pasari acvatice, in timp ce insula Phillip, aflata la 6 km distanta, are o structura preponderent vulcanica, unde se intalnesc si altitudini de 300 m.
Istoria Insulelor Norfolk este una interesanta, de multe ori romantata, fiind descoperite in anul 1774 de navigatorul James Cook, care a fost impresionant din primul moment de padurile de pini uriasi, unici in lume, astazi simbol al tarii. Pana la jumatatea secolului XIX, Norfolk a fost un teritoriu al delincventilor, exilati din Anglia. Astfel, primii locuitori ai insulei au fost 15 condamnati, 6 femei si 9 barbati, la care s-a adaugat un numar de 8 voluntari, cu varste cuprinse intre 16 si 70 de ani. Acestia au infiintat prima asezare din Norfolk, pe care au botezat-o Sydney, astazi capitala insulei, cunoscuta sub numele de Kingston. Incepand cu anul 1913, Insule Norfolk devin teritoriu extern al Australiei, pentru ca incepand cu anul 1979 sa beneficieze de o larga autonomie.
Astazi activitatea legislativa in insula apartine Adunarii Legislative, in timp ce puterea exectiva este exercitata de un administrator desemnat de guvernatorul general al Australiei. Desi capitala oficiala a insulei este Kingston, unde se gasesc si sediile principalelor organisme guvernamentale, cea mai importanta asezare urbana din Norfolk se gaseste la Burnt Pine. Kingston este unul dintre cele mai vechi orase ale Australiei, bucurandu-se de un statut special din punct de vedere istoric si cultural, atat in randul localnicilor cat si pentru australienii de pe continent. Centrul istoric al orasului se afla sub protectia UNESCO, fiind inscris pe lista monumentelor culturale universale.
Economia insulei este masiv sustinuta de sectorul turistic, foarte bine exploatat, mai ales ca exista o varietate de motive pentru ca turistii din intreaga lume sa aleaga Insula Norfolk ca destinatie de vacanta. Pasionati de golf dar si cei care doresc sa se familiarizeze cu acest sport se pot refugia la Rezervatia Point Hunter, intr-o gradina superba, ce inconjoara Casa Georgiana si fosta cladirea a functionarilor magistraturii, astazi transformata in sediul central al clubului de golf. Chiar daca nu este la fel de exclusivist, un teren de minigolf functioneaza in apropiere de Grassy Road, la vest de Burnt Pine.
Pentru turistii dornici de mai multa adrenalina, insula Norfolk este o destinatie potrivita. Cele mai spectaculoase valuri ce va pot pune talentul de surferi la incercare le gasiti la Slaughter Bay. Nu sunt de neglijat nici plajele Anson Bay sau Cresswell bay, in timp ce la Cemetery bay sau Salt Mill gasiti cele mai spectaculoase destinatii pentru snorkeling.
Daca va numarati printre iubitorii de cai, atunci trebuie sa stiti ca Pony Club va da intalnire saptamanal cu spectacole de dresaj, dar si curse de cai ce atrag un important numar de spectatori in prima zi de luni dupa Pasti. Tenisul este o alta activitate care ar putea sa va atraga atentia si care se bucura de o intensa promovare in randul localnicilor. Cheryl Tennis Club se gasestete pe Queen Elisabeth Av. care, pe langa terenuri de tenis, deschise turistilor non stop, ofera celor interesati spatii de ralaxare, unde puteti savura bauturi fine.