Ghid turistic Insulele Cook
Un numar de 15 insule sunt reunite sub denumirea de Insulele Cook, botezate astfel in memoria marelui navigator englez, James Cook, care le-a descoperit in anul 1773. Sub aspect geografic, insulele sunt divizate in doua grupuri principale, in nord si, respectiv, sud. Insulele din nord sunt alcatuite din formatiuni coraligene, in timp ce insule din sud au altitudini mai ridicate, de structura vulcanica.
Perioada de protectorat englez s-a sfarsit la debutul secolului XX, cand controlul administrativ al Insuleleor Cook a fost cedat Noii Zeelande. Astazi, desi sunt depedente din punct de vedere politic de Noua Zeelanda, pe plan local, beneficiaza de o larga autonomie si dispun de un guvern propriu. Sub aspect economic, insulele obtin venituri din exportul unor produse agricole, dar sectorul turistic, foarte bine exploatat, sustine masiv economia locala. Locuitorii de astazi ai Insulelor Cook sunt polinesieni apartinand etiniei maori, iar limbile oficiale sunt engleza si maori.
Rarotonga este cea mai mare dintre insule si are rolul de capitala tarii. Aici se afla centrul economic si politic al insulelor, precum si sediile organismelor guvernamentale, majoritatea concentrate in regiunea Avarua, denumita de localnici simplu „orasul”. Capitala concentreaza mare parte din locuitorii insulei, aproximativ 9000, dispersati pe 32 km², dintr-un total de 13.000. Majoritatea locuitorilor din capitala au ocupat zonele de coasta, in timp ce in regiunile centrale sunt suprafete intinse nelocuite. Recifele coraligene ce inconjoara insula pe malurile nordice si estice, combinate cu vanturile sezoniere, influenteza semnificativ clima si vegetatia insulei.
Insula Rarotonga cucereste orice turist prin vegetatia deosebit de bogata, numaradu-se printre primele destinatii turistice ale tarii. Odata ajunsi aici, nu ratati un concediu pe plaja Muri, care dispune si de o zona comerciale dar si restaurante cu meniuri locale dar si conditii de cazare deosebite. Nu ratati o plimbarea prin piata Panunga Nui situata la intrarea vestica a orasului, in apropierea portului, deschisa in fiecare sambata dimineata, de unde va puteti procura peste proaspat, legume dar si suveniruri si articole hand made.
In apropiere de capitala se gaseste o alta insula de o frumusete aparte, denumita Aitutaki. Apele cristalinele ce marginesc aceasta insula de forma triunghiulara, sunt atat de spectaculoase incat nu veti sti daca oceanul are nuante turqoise sau albastru. A treia insula ca dimensiune si una dintre cele mai vizitate este Atiu, cunoscuta in randul localnicilor sub denumirea de Enuamanu „tinutul pasarilor’, datorita numarului impresionant de specii rare de pasari, printre care Rarotonga flycather si Kopeka, un fel de liliac, declarat simbol national.
Din grupul insulelor sudice face parte si Manuae, prima dintre insulele descoperite de J.Cook, in 1773. Aceasta se gaseste la jumatatea distantei dintre Aitutaki si Atiu si este declarata rezervatie naturala, alaturi de Takutea. Bogata rezervatie naturala de la Takutea poate fi admirata cu ajutorul unui vas de cercetare – Reseach Vessel – ce pleaca din Rarotonga. Nu mai putin interesanta se va dovedi o excursie in Mangaia, cea mai veche insula din Pacific. Dovezi ale acestui fapt se pot vedea in orice colt al insulei care se bucura de o vegetatie luxurianta, in timp ce insula Mauke este o adevarata gradina a raiului, fiind gazda celor mai frumoase plante tropicale.
Din grupul de insule nordice, cele mai importante sunt Rakahanga, Penhyn, Pukapuka dar si Manihiki, in timp ce la Suwarrow se gaseste un important parc national. Se spune ca Manihiki este cea mai frumoasa dintre insulele Cook si reuneste 40 de insulite ce formeaza o laguna pe o distanta de 4 km, unde se gaseste cea mai mare comoara a insulei – perlele negre.
La fel de spectaculoasa este si Pukapuka, considerata una dintre cele mai indepartate teritorii din ocean, aflata in apropiere de Samoa si la 1150 km de capitala Roratonga. Se spune ca aici se gasesc cele mai frumoase femei din insulele Cook, fiind totodata una dintre cele mai populate locuri din tara, cu 390 locuitori/km². Papukan este singura insula din cele ce formeaza arhipelagul Cook, unde nu se vorbeste engleza si unde localnicii folosesc un dialect propriu denumit pakapukan.