Ghid turistic Noua Caledonie
Teritoriu de peste mari al statului francez, situat in sud-vestul Oceanului Pacific, arhipelagul cunoscut sub denumirea de Noua Caledonie reuneste trei insule principale, respectiv, Grande Terre, Insulele Loialitatii si Insula Pinilor, la care se mai adauga cateva insule de mici dimensiuni, insumand o suprafata teritoriala de 18.576 km² si nu numara 250.000 de locuitori, vorbitori de limba franceza, engleza dar si numeroase dialecte locale.
Cu o suprafata de 16.300 km², Grande Terre, cea mai mare dintre insule, fiind traversata de un lant muntos care atinge altitudinea maxima in Muntele Panié (1.628 m). In timp ce zona de est dispune de peisaje tropicale, vestul este mai arid, fiind dominat de o vegetatie specifica savanei. Peisaje deosebite intalniti si in Insulele Loialitatii, acoperite de o vegetatie bogata, cu paduri de palmieri si unde cele mai importante insule sunt Loiou, Maré si Ouvéa.
Desi insulele au fost locuite inca din timpuri preistorice, capitanul James Cook este cel care le-a adus in atentia marilor puteri coloniale in anul 1774, si tot el este cel care le-a botezat Noua Caledonie (Noua Scotie, in limba latina). Pana la jumatatea secolului XIX, contactele cu indigenii au fost sporadice, dar interesul pentru acest teritoriu a crescut odata ce s-a descoperit o importanta sursa de lemn de santal, renumit pentru aromenele delicate. Localnicii, care au radacini malaeziene, se numesc konaks. Cultura konak este vizibila astazi in dansurile traditionale si in festivitatile publice, mai ales cele organizate la Tjbaou Cultural Center.
Considerata o adevarata „Riviera franceza” a insulelor tropicale, Noua Caledonie este o destinatie de vacanta unica si spectaculoasa. Fosta colonie franceza, incepand cu secolul XVIII, de-a lungul timpului, a primit mai multe valuri de imigranti din Vietnam, Indochina si Polinezia, fiecare aducand cu ei traditii care definesc societatea de astazi ca fiind una multiculturala. Infuentele culturii asiatice sunt vizibile in stilul arhitectural si in artizanate, in timp ce influentele franceze aduc un plus de finete si rafinament domeniului culinar.
Insula este o destinatie de vacanta aparte, unde temperaturile deosebit de placute indeamna turistii sa porneasca la plimbari in natura sau excursii la pescuit, dar si sesiuni de inot, scuba diving, paraglinding sau jet skiing. Pentru a gusta din esenta vietii localnicilor, nu ratati festivitatile culturale, unde abunda muzica si dansul traditional, un adevarat spectacol de sunet si culoare. Turistii care doresc sa cunoasca istoria insulei, nu ar trebui sa rateze o vizita la Muzeul Maritim sau la Muzeul National, renumit pentru expozitiile de etnografie si artizanate, in timp ce Aquarium este este unul dintre cele mai mari centre de studiere a vietuitoarelor marine din lume.
Capitala insulei se gasete la Nouméa, oras situat in cea mai mare laguna din lume, in sud-vestul insulei Grande Terre. Cu siguranta veti fi atrasi de La place des Cocotiers, fara indoiala, locul frecventat de toti turistii sositi aici, renumit pentru gradinile si parcurile superbe. Nu mai putin atractiv este Chinatown, o artera plina de magazine decorate cu sigle colorate. La mica distanta se gaseste Cartierul latin, in timp ce cartierele rezidentiale Vallée de Colons si Vallée du Tir sunt dominate de constructii ce dateaza din timpul colonistilor, cu case din lemn decorate cu fier forjat, dar si gradini care mai de care mai spectaculoase.
Pe coasta de vest va puteti bronza la Bourail, un loc preferat de turisti pentru decorurile naturale deosebite. Si daca tot ati ajuns aici, nu ezitati si faceti o excursie in padurea tropicala unde puteti admira kagu, una dintre pasarile protejate in insula, declarat simbol national. Expeditiile montane sunt printre cele mai interesante, iar pentru pasionatii de senzatii tari, sesiunile de rafting sunt cu adevata o experienta de neuitat.