Ghid turistic Saint Barthelemy
Ocupand un teritoriu de doar 35 km², St. Barthelemy este una dintre cele mai frumoase si exclusiviste insule din zona Antilelor Mici. Cu un relief de structura vulcanica, insula este inconjurata de bogate recife coraligene si numara aproximativ 10.000 de locuitori. Descoperita de Cristofor Columb in anul 1493 si botezata St. Bartolomeo in onoarea fratelui sau, St. Barthelemy a inceput sa fie locuita de colonistii francezi incepand cu anul 1648, pentru ca trei ani mai tarziu sa fie vanduta Cavalerilor de Malta.
Acestia nu au rezistat timp indelungat in insula, avand in vedere confruntarile sangeroase cu triburile de indieni carib. Incepand cu a doua jumatate a secolului XVIII, insula este preluata de corsarii francezi care au pus aici bazele primelor asezari urbane. Cu timpul, acestia au devenit negustori, pescari si chiar fermieri, desi dimensiunile reduse ale insulei si relieful stancos, au limitat castigurile obtinute din plantatiile de zahar pentru care erau renumite restul insulelor din Caraibe. In anul 1784 insula este vanduta regelui Gustav al III-lea al Suediei, in schimbul drepturilor de folosinta a portului din Gothenburg de catre francezi.
Insula este revanduta Frantei incepand cu anul 1878, desi influente ale arhitecturii scandinave, precum si nume de strazi, alaturi de capitala Gustavia, amintesc si astazi de influenta suedezilor in acest teritoriu. Centrul econimico-administrativ se gaseste la Gustavia, principala zona urbana a insulei, ce gazduieste si cel mai mare port din St. Barthelemy, considerat unul dintre cele mai frumoase din zona Caraibelor.
Numeroasele restaurante si terase amejate pe faleza va ofera o panorama cu adevarat spectaculoasa asupra portului, unde yachturile luxuase nu intarzie sa apara, mai ales in timpul sarbatorilor de iarna. Nu puteti parasi capitala fara a vizita Muzeul Gustavia, ce functioneaza intr-o cladire istorica, restaurata, situata in apropierea primariei. Muzeul expune colectii menite sa-i familiarizeze pe cei interesati cu istoria si traditiile locale.
Achizitionarea de catre milionarul David Rockefeller, in anul 1957, a unei proprietati aici, a adus cu sine notorietate insulei, devenind in scurt timp o destinatie turistica exclusivista. La mijlocul secolului XX, alaturi de Martinica si Guadelupe, St. Barthelemy primeste statul de departament de peste mari al statului francez si este, astazi, guvernata de un consiliu local cu atributii administrative, ceea ce confera insulei o oarecare autonomie, desi are un reprezentat in Parlamentul Frantei, iar limba oficiala este franceza.
Beneficiind de un relief relativ divers, pe alocuri accidentat, dar si cu plaje superbe situate in apropierea golfurilor, de unde puteti admira ape de un albastru ireal, marginite de plaje cu cel mai alb si stralucitor nisip, sunt destinatii ideale pentru iubitorii sporturilor acvatice.
Chiar daca nu dispun de amenajari luxoase, asa cu se intampla cu majoritatea plajelor din insule tropicale, cele mai cautate plaje din St. Barthelemy atrag turistii prin frumusetea naturii. Astfel, plaja St. Jean, situata in apropiere de hotelul Eden Rock, este locul ideal daca vreti sa faceti plaja, sa serviti cina la restaurante de lux sau sa petreceti cateva ore la cumparaturi, in magazinele exclusiviste. In timp ce Colombier este o destinatie atat pentru ce pasionati de itinerarii montane cat si de practicantii de scuba diving si snorkeling.
Daca tot ce cautati intr-o vacanta este relaxarea, atunci trebuie sa va instalati pe plaja Flamands, renumita pentru peisajele spectaculoase si nisipul stralucitor. In aceeasi categorie se gaseste o alta plaja de-a dreptul superba, Salines, situata intr-un decor de vis. Considerata cea mai luxoasa dintre insulele din Marea Caraibilor, St. Bathelomy este un paradis si pentru pasionatii de cumparaturi. Odata veniti aici aveti, nu ratati ocazia sa va plimbati pe arterele cu cele mai exclusiviste magazine, unde expun cei mai renumiti creatori din lume, asa cum puteti gasi pe Rue de la Republica, Rue du Bord de Mers si St. Jean.
Cel mai inalt varf din insula este Morne Vitet care atinge altitudinea 286 m, incojurat de cateva vai si dealuri superbe ce completeaza acest decor natural superb. In general, solul arid a limitat aparitia unei flore diverse, aceasta fiind reprezentata in mare parte de cactusi si plante tropicale. De o culoare aparte se bucura natura in timpul sezonului ploios, in special, in partea estica a insulei, care beneficiaza de precipitatii mai importante. Terenul arid nu a fost propice nici aparitiei unei faune foarte diverse, singurele animale intalnite aici sunt mangustele si iguanele. Animalele marine constituie insa o atractie continua in randul turistilor, in special in perioada migratiei (decembrie- mai), cand pot fi admirate colonii intregi de delfini, balene dar si testoase.