Ghid turistic Saint Vincent si Grenadine
Arhipelagul St.Vincent si Grenadinele fac parte din Insulele Windward si se afla in Antilele Mici, in vecinatatea Americii de Nord si a Marii Caraibilor. Tara este formata din aproximativ 30 insule, dintre care St. Vincent este cea mai importanta si ocupa o suprafata de 344 km², dintr-un total de 390 km².
Situata in partea de sud-vest a insulei St. Vincent, capitala Kingstown, principalul centru urban al tarii, concentreaza mare parte din populatia insulelor si gazduieste cel mai mare port din insule, in timp ce alte zone urbane reprezentative sunt Layou, Chateaubelair sau Barrouallie. Arhipelagul este considerat una dintre zonele cele mai populate din regiunea Caraibilor cu 300 locuitori/km² si o populatie ce depaseste cifra de 120.000.
Triburile de indieni caribi, primii locuitori ai insulei St.Vicente si cei care au denumit-o in limbaj local „Hairouna”, au opus rezistenta pana in secolul XVIII incercarilor europenilor de colonizare a zonei, dar au fost invinsi, in anul 1719, de francezi, care au pus bazele unor intinse plantatii de cafea, tutun, bumbac si trestie de zahar, in conditiile in care mana de lucru era asigurata de sclavii adusi din Africa. La mijlocul sec. XVIII, Franta cedeaza insulele Coroanei britanice, de sub controlul carora St. Vicente si Grenadinele ies abia doua secole mai tarziu, mai exact, in anul 1979, cand si-au declarat independenta.
Astazi, statul este organizat pe principii democratice si recunoaste autoritatea reginei Angliei ca sef al statului, in timp ce pe plan local este condusa de un guvernator general, iar puterea executiva este exercitata de primul ministru si cabinetul sau. Sub aspect administrativ, insulele sunt impartite 5 parohii in insula St. Vincent si 6 parohii la nivelul insulelor Grenadine, unde limba oficiala este engleza. Cu o economie bazata pe activitatile agricole, preponderent culturi bananiere, sectorul turistic ramane principala ramaura a economiei, un domeniu in care activeaza mai bine de jumatate din populatia arhipelagului, avand in vedere potentialul cultural, istoric si nu in ultimul rand relieful care atrag constant un numar tot mai mare de turisti.
Relieful predominant muntos, dar diversificat in zona de coasta, comparativ cu regiunile centrale ale insulelor, se infatiseaza turistilor in cele mai minunate peisaje. Zona de coasta este traversata de plaje intinse, acoperite cu nisip si unde s-au format de-a lungul timpului mai multe golfuri, in timp ce regiunile centrale se remarca prin formatiuni vulcanice ce ajung pana la altitudini de 1234 m, asa cum este Soufrière.
Odata sositi aici, veti fi cuceriti de aerul prietenos si deschis al localnicilor, iar sunetul muzicii traditionale calypso si soca va vor fermeca din primul moment. Pe de alta parte, artelierele de artizanate constituie o continua atractie in randul turistilor, in special atelierul de la Bequia, cea mai reprezentativa dintre insulele Grenadine, situata la 15 km sud de St. Vincent, unde puteti vedea procesul de construire a barcilor traditionale. De altfel, insula Bequia, cea mai mare dintre cele reunite sub numele de Grenadine, atrage vizitatorii prin aerul parca suspendat intr-un timp nedefinit, cu peisaje naturale ce iti taie rasuflarea si prin frumusetea cladirilor, fiind legata de insula St. Vicent prin portul Elisabeth, dar si prin cursele aeriene locale.
Daca tot ce va doriti in vacanta este sa stati la umbra palmierilor, atunci trebuie sa vizitati o alta insula Grenadina, cunoscuta sub numele de Canouan, gazda unora dintre cele mai frumoase plaje, marginite de ape cristaline, protejate de intinse bariere de corali. In timp ce insula Union Island poate fi destinatia ideala a iubitorilor de munte, iar la Palm Island veti descoperi cel mai exclusivist resort turistic.
Iubitorii naturii se vor simti ca intr-un adevarat paradis odata ajunsi in Valea Marriaqua, un peisaj cu o vegetatie luxurianta si intinse culturi de banane, cocos dar si cacao si nucsoara. Si pentru ca imaginea de ansamblu sa fie completa, incercati sa urcati ce muntele Bonhomme, unde puteti face cateva fotografii fascinante, mai ales asupra panoramei oferite de caniounul Yambou. Deasupra vaii, puteti admira cele mai frumoase si diverse specii de plante exotice in Gradina Montreal. Turistii amatori de excursii montane se pot orienta spre traseele ce duc spre Cascadele Trinity, aflate la aproximativ 150 km departare de capitala, in timp ce Gradina botanica, infiintata in anul 1762, se numara printre cele mai vechi din aceasta parte a lumii.
Un adevarat spectacol al naturii il reprezinta Lacul Owia, situat in nordul insulei St. Vincent, format dintr-un bazin urias, alimentat in permanenta de curentii si valurile Oceanului Atlantic, un loc deosebit atat pentru petrecerea unei zile in mijlocul naturii, dar si pentru practicantii de scuba diving si inot. Si daca va numarati printre turistii care vor sa cunoasca macar o parte din bogata istorie a insulei, atunci din itinerariul vostru nu poate lipsi o vizita la Catedrala St. George, veche de doua secole, decorata cu vitralii superbe sau fortul Charlotte, inalt de aproape 200 m, unul dintre emblemele capitalei.