Ghid turistic Sint Maarten
Situata in Antilele Mici si marginita de Oceanul Atlantic in est si de Marea Caraibilor in vest, St. Maarten se afla in vecinatatea insulelor St. Kitts si Nevis, Saba si St. Barths. Destinatie turistica de vis, St. Maarten este renumita pentru cele 37 de plaje superbe, scaldate de cea mai albastra si cristalina apa.
Aici se grabesc sa ajunga turistii pasionati de sporturile acvatice, dar si cei care vor sa se relaxeze pe plajele insorite care abunda in resorturi turistice amenajate in cele mai spectaculoase decoruri. Sint Maarten este astazi cel mai mic teritoriu din lume (60 km²), impartit de doua natiuni, respectiv Franta si Regatul Olandei si numara aproximativ 70.000 de locuitori, unde limbile oficiale sunt franceza si olandeza, in conditiile in care limba engleza este vorbita de majoritatea locuitorilor insulei.
Teritoriul ce apartine statului francez insumeaza doua treimi din insula, restul fiind administrat de Regatul Olandei. Intre cele doua teritorii nu exista o granitia in sensul obisnuit al cuvantului, locul fiind marcat printr-un monument considerat chiar un important reper turistic in insula.
Desi Cristofor Columb nu a debarcat in insula St. Maarten, a revendicat-o in numele coaroanei spaniole si tot el a botezat-o astfel in onoarea Sf. Martin, care se celebreaza in ziua de 11 noiembrie. Initial, spaniolii au manifestat un interes relativ scazut fata de insula, facandu-se simtit mult mai pregnant interesul francezilor care aveau ca scop principal sa colonizeze toate insulele situate intre Trinidad si Bermuda. In competitie cu francezii s-au aflat olandezii care doreau sa extinda Antilele Olandeze.
In acest sens, in anul 1693, au construit aici Fort Amsterdam si au inceput exploatarea minelor de sare de pe insula. In consecinta, spaniolii au atacat coliniile olandeze din St. Maarten si au recastigat-o, ridicand Vechiul Fort Spaniol la Pointe Blanche, cu scopul de a o proteja de eventuale atacuri. Dupa cativa ani de conflicte militare, spaniolii au abandonat insula in favoarea olandezilor, care in anul 1648, au convenit sa imparta insula cu francezii.
Locuitorii de astazi ai insulei sunt urmasi ai fostilor colonisti olandezi si francezi, iar cele doua natiuni, desi impart numeroase aspecte de legate de mostenirea culturala, fiecare pastreaza in felul sau trasaturile distictive ale culturii nationale, iar sub aspect lingvistic insula este denumita Sint Maarten in teritoriul adminsitrat de olandezi si St. Martin de catre francezi.
Structura reliefului contribuie foarte mult la renumele insulei, avand in vedere ca zona centrala este traversata de dealuri care adapostesc vai superbe si campii unde au fost amenajate zone rurale. Pe de alta parte, cea mai mare laguna din Marea Caraibilor, Simpson Bay, poate fi strapunsa doar prin doua canale, care pot adaposti yachturi de mari dimensiuni.
Cea mai mare laguna din Caraibe, a carei apa sarata se intinde pe o suprafata de cativa kilometri, face legatura intre teritoriul olandez si jumatatea de nord a regiunii franceze. Laguna este suficient de mare pentru a adaposti ambarcatiuni de mari dimensiuni, motiv pentru care in timpul sezonului rece, aici ancoreaza numeroase yachturi de lux, ceea ce confera o panorama superba asupra golfului. Din St.Martin puteti efectua excursii cu barca in insulele vecine, precum St. Eustatius, Saba sau Anguilla, dar si in cele cateva insulite nelocuite aflate in apropiere.
Practicatii mai mult sau mai putin experimentati de windsurfing sau snorkeling isi pot testa indemanarea in numeroasele plaje ce strajuiesc insula. Daca va numarati printre turistii interesati de istoria locului, nu puteti rata o vizita la Muzeul St. Martin, care expune colectii deosebite de arta locala dar si artefacte vechi de secole, in timp ce in Piata Wathey, din Philisburg, puteti admira cladiri construite in secolul XVIII.
Din itinerariul vostru de vacanta nu poate lipsi o excursie pe renumita Plantatie Mont Vernon, situata in apropiere de plaja Orient, in timp ce Old House, astazi muzeu, situat in Quartier D’Orléans, este o cladire construita in secolul XVIII si care invita orice curios la o lectie de istorie in interioarele sale, ce reflecta stilul de viata al colonistilor cu peste doua secole in urma.
Iubitorii naturii si ai vietii marine vor fi incantati sa afle ca intreaga coasta olandeza a insulei St. Maarten, incepand de la Oysterpond pana la Cupecoy Bay, cunoscuta sub numele de Parcul Marin St. Maarten, cuprinde numai putin de 28 spatii ideale pentru de scuba diving. Alaturi de sunetul cascadelor, in Quartier D’Orléans, puteti admira cea mai frumoasa ferma de fluturi pe care o puteti imagina, in timp ce Rezervatia Nationala St. Martin este singurul loc de pe insula care conserva habitatul natural in stare pura si unde puteti admira recife de corali, vegetatii de mangrove si plante tropicale.