Palatul Versailles

Palatul Versailles este unul dintre cele mai mari si opulente palate din intreaga lume. Cu peste 2100 de ferestre, 1250 de seminee si 67 de scari interioare, castelul Versailles este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Franta.

Fiind un exemplu perfect de arta franceza a secolului al 18-lea, aceasta cladire istorica se afla pe lista Patrimoniului Universal UNESCO de mai bine de 40 de ani.

Palatul Versailles este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice ale Franței și a fost declarat Patrimoniu al Umanității în anul 1979 . Este remarcabil nu numai prin arhitectura imponentă și luxul pe care îl întâlnim în interiorul lui  , ci și prin importanța sa istorică .

La 28 iunie 1919 în Sala Oglinzilor s-a semnat Tratatul de Pace , între Puterile Aliate si Germania , tratat ce a dus la incheierea oficiala a Primului Război Mondial . Domeniul Versailles este locul unde luxul își dă mâna cu istoria și natura într-o perfectă armonie .

Domeniu Versailles este alcătuit din :

  • Palatul Versailles ,
  • Grădinile Palatului ,
  • Marele Trianon ,
  • Micul Trianon,
  • Satul Mariei Antoaneta .

In vizitarea Palatului de la Versailles exista cateva puncte care nu trebuie ratate, desi intregul ansamblu este cu adevarat deosebit. Apartamentul reginei are 4 camere si a fost ocupat de fiecare regina, ultima fiind Maria-Antoaneta.

A suferit multe schimbari ce explica multitudinea de stiluri in contrast cu apartamentul regelui. In acest apartament, reginele au trait in afara vietii publice (toti copii regilor s-au nascut in dormitorul cel mare).

Apartamentul regelui, redecorat de cateva ori, a fost ultima oara zugravit intre 1671 si 1681 si reprezinta planete gravitand in jurul lui Apolo, Dumnezeu fiind reprezentat de soare (emblema regelui Ludovic al XIV-lea) in mitologia greaca si romana. Apartamentul are 7 camere, fiecare camera avand scopul sau:bufet, jocuri, camera de dans, camera de biliard in timpul petrecerilor date de rege.

Sala Oglinzilor, lunga de 73 de metri, lata de 10,5 metri si inalta de 12,3 metri are pe tavan pictate cateva scene din viata regelui Ludovic al XIV-lea din momentul in care a inceput domnia in anul 1661 si pana in anul 1678 cand a fost pacea din Nijmegen.

Regele trecea in fiecare zi prin aceasta sala in drumul sau spre capela si spre apartament. Sala era folosita pentru a gazdui receptiile mari, nuntile regale si intalnirile intre ambasadori.

Istoria palatului a început în anul 1623 când regele Ludovic al XIII-lea , pasionat de vânătoare , a hotărât să construiască un mic palat de vânătoare în apropiere  de Versailles , o mica localitate , înconjurată de păduri , situata la 20 de kilometri de Paris . Ludovic al XIV-lea a fost cel care a extins și reconstruit acest palat , devenind cel mai spectaculos din acea perioadă .

În anul 1682 , Versailles s-a convertit în rezidența oficială a regelui Ludovic al XIV-lea . Noua clădire includea Galeria Oglinzilor , aripa de nord și cea de sud , Dependențele Statului Major , Apartamentele regale , Capela și o parte din grădini .

Ludovic al XIV -lea a fost supranumit regele soare și a fost tatăl „etichetei” franceze . În acea perioadă de monarhie absolută – „L Etat c est  moi”- regele deținea în Versailles tot controlul asupra statului și al curții . După moartea lui Ludovic al XIV-lea , palatul a fost locuit de regele Ludovic al-XV-lea , ce a construit Micul Trianon și apoi de Ludovic al XVI-ea .

Hameau-lui , satul reginei Maria Antoaneta a fost construit între anii 1783 și 1787. Palatul a fost abandonat in timpul Revolutiei Franceze cand regele Ludovic al XVI-lea si Maria Antoaneta sunt obligați să meargă la Paris. De atunci nu a mai fost locuit .

Palatul este principalul obiectiv turistic și zona ce mai vizitată a domeniului Versailes . Întreg palatul este spectaculos și este bogat decorat cu 2100 de ferestre , 1250 de șeminee , 67 de scări interioare și multe obiecte de artă . Dacă poți să faci abstracție de turiști , oriunde ai privi vezi decorații exuberante , ceasuri , tablouri , obiecte din aur, paturi de vis împodobite cu mătase , columne din marmură și sculpturi , tablouri pictate de o frumusețe orbitoare .

Palatul Versailles se află situat la 40 de kilometri de Paris și puteți să ajungeți  cu trenul , linia C de RER ; se coboară în stația Versailles -Rive -Gauche – Chateau, durata traseului este de o jumătate de oră .

Cu mașina pe  autostrada A13 în direcția Rouen și se iese pe autostrada Varsailles- Chateau . Mașina o puteți parca în piața Armelor . Autobuzul 171 ce pleacă de la stația de metrou Pont de Sevras , linia 9 , te duce direct la porțile palatului .

Pentru a evita cozile enorme este bine să cumpărați biletul pe internet . Pentru a vizita tot domeniul , biletul costa 20 euro .

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.