Orasul Silistra Bulgaria
Silistra este un oraş port la Dunăre, în nord-estul Bulgariei. Este centrul administrativ al Regiunii Silistra şi unul din cele mai importante oraşe din regiunea istorică Dobrogea şi din Cadrilater. A aparţinut Ţării Româneşti în timpul lui Mircea cel Bătrân, probabil şi a lui Vlad Ţepeş pentru scurtă vreme; a revenit României după al doilea război balcanic, în 1913, până în 1940, când a fost cedată Bulgariei.
Romanii au construit aici in 29 dupa Chr, o fortăreaţă, pe locul unei alte construcţii celtice, păstrându-i numele Durostorum (sau Dorostorum). A devenit unul din centrele importante ale provinciei Moesia, devenind oraş în timpul lui Marcus Aurelius.
In epoca Primei domnii bulgare, Silistra urmeaza ca importanta dupa capitalele Plisca si Preslav. De la inceputul sec. Al IX-lea ea este centru important spiritual si administrativ. Astazi urmele din trecutul antic sunt exponate in centrul insusi al orasului in rezarvatia “Durostorum- Drastar- Silistra”. Mormantul antic tarziu din epoca Romana ofera o calatorie neobisnuita in trecutul unic. Oamenii din Silistra sunt mandri de multimea de cladiri centrale in stil secesion, datand de la inceputul sec. al XX-lea restaurate si expuse publicului de guvernul municipal in ramuri ale proiectului “Frumoasa Bulgaria”.
Cadrilaterul reprezintă partea de sud a Dobrogei marginita de Dunăre respectiv râurile Beli Lom şi Kamchiya si Marea Neagra Numele înseamnă „patrulater” şi provine de la cele patru cetăţi turceşti care alcătuiau un sistem defensiv în nord-estul Bulgariei: Silistra, Ruse, Shumen şi Varna