Mănăstirea Cipăieni
Iniţiativa înfiinţării mănăstirii a avut-o preotul paroh Ioan Lazăr, in Parohia Vidrăsău, care a slujit ca preot la biserica ortodoxa in Chimitelnic cu multi ani in urma, în prezent este preot la Tg. Mureş, fiind cel care a initiat si ridicarea manastirii Recea, si s-a ocupat de asigurarea finanţelor şi a problemelor organizatorice.
S-a inceput constructia in anul 1994 reuşind într-un timp destul de scurt să se ridice corpul de chilii, o biserică tip catedrală, altarul de vară şi o poartă de intrare în incintă. Alaturi de preotul Lazar au fost credinciosii din toate parohiile din jur: Sanger, Chimitelnic (Cipaieni, Taureni, Papiu Ilarian, si altii.
In traditia locala se vorbeste despre o manastire ortodoxa care a existat in varful dealului Ticui din fata manastirii si care de la distanta a impresionat pe cei care veneau pe drumul mare prin stralucirea turlelor sale.
Traditia locala spune ca numele localitatii Sanger ar deriva chiar de la acea manastire, ca fiind , , semn sfant”. In harta Josephina, editata dupa anexarea Transilvaniei la Imperiul habsburgic, la ramificatia drumului care duce la Cipaieni, inainte de manastire, este inserata o cruce care nu mai apare nicaieri in harta respectiva.
De aici concluzia ca traditia pastrata in timp de oamenii satului are un sambure de adevar. Mai mult, pe dealul Ticui din fata manastirii exista o padure in care brazii batrani sunt aranjati intr-un perimetru patrat inconjurand patratul, apoi in padure cresc tot felul de flori si arbusti care nu se gasesc de obicei intr-un asemenea loc, ceea ce sugereaza un parc, adica o incinta de care s-a ocupat cineva.
De asemenea, pe panta indreptata spre vest a dealului, se gasesc si in prezent diferite pietre prelucrate care este posibil sa provina de la aceasta manastire.
Biserica este o construcţie din zid de cărămidă în formă de cruce. Spaţiul este repartizat în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Are şi un pridvor deschis susţinut în faţă de patru stâlpi din beton. Altarul este luminat de două ferestre aşezate dreapta-stânga pe zidul din răsărit.
Naosul are absidele largi şi adânci. Se delimitează de pronaos prin doi stâlpi pătraţi, aşezaţi pe zidurile laterale. Pe naos este o turlă oarbă, cu baza pătrată şi corpul octogonal, luminată de opt ferestre. Lumina în pronaos este primită de la câte două ferestre pe zidurile din sud şi nord.
Şi pronaosul este luminat de două ferestre aşezate la sud şi alte două la nord. Ferestrele dreptunghiulare sunt simple, cu rame din lemn şi geamuri ornamentale. În pridvorul închis se află câte o cameră pe dreapta şi stânga. Din pridvor în pronaos se intră printr-o uşă de lemn în două canaturi.
Din pridvorul deschis în pridvorul închis se intră prin vest, pe o uşă de lemn de stejar, sculptată în exterior. Pardoseala în biserică nu este realizată, deocamdata, iar în pridvorul deschis ea este din ciment. Biserica este acoperită cu tablă zincată, vopsită pe turle în culoarea maro.
La 20 m nord-vest de biserică s-a ridicat corpul de chilii, trapeză, bucătărie şi cămări, construcţie din cărămidă, parter şi etaj, cu acoperişul foarte înalt care permite realizarea unor chilii la mansardă. Clădirea este acoperită cu ţiglă.
Altarul de vară, din zid de cărămidă, acoperit cu tablă zincată, a fost ridicat la 30 m nord-est de biserică. Intrarea în incintă se face printr-o poartă foarte mare din lemn, cu un acoperiş de şindrilă, susţinut pe dreapta şi stânga de câte doi stâlpi, îmbrăcaţi şi ei în şindrilă.
În incinta foarte largă sunt flori, pomi şi multă iarbă.
Manastirea Sfântul Prooroc Ilie este situata in satul Cipăieni, com. Sânger, jud. Mureş.
Din şoseaua Tg. Mureş-Luduş-Turda-Cluj, la km 43 ramificaţie dreapta, şoseaua Luduş-Sărmaş-Bistriţa după 8 km, ramificaţie dreapta Sânger-Papiu Ilarian, circa 4 km până la mănăstire. Din Luduş sunt autobuze de transport local până în comuna Sânger, care circulă de mai multe ori pe zi, sau cu trenul pe linia ferată Luduş-Sărmaş-Sărăţel-Bistriţa, cu coborâre la a doua staţie, halta Sânger.