Schitul Muntioru – Schimbarea la Fata
Schitul Muntioru este un schit ortodox aflat la altitudinea de 1.300 de metri, in Poiana Muntioru, la aproximativ sapte kilometri de localitatea Vintileasca, in judetul Vrancea.
Pentru a ajunge la acest schit, din Ramnicu Sarat se merge spre localitatea Buda, dupa care se trece prin localitatile Jitia, Vintileasca si Neculele. Din ultimul sat, pana la schit, se urca pe un drum forestier, pe valea parului Stejic.
Poiana Muntioru este rezervatie naturala protejata inca din anul 2005. mai mult, rezervatia Muntioru face parte din Reteaua Ecologica Locala pentru Protectia Carnivorelor. Biserica schitului este inchinata Schimbarii la Fata.
“O, Preadulce si Atotbunule Iisuse, Cel ce in Tabor ai stralucit cu Slava Dumnezeiasca, primeste acum aceasta putina rugaciune a noastra, precum ai primit in muntele cel sfant inchinarea ucenicilor Tai, asa si pe noi invredniceste-ne sa ne inchinam preaslavitei Tale Schimbari la Fata, ca, stralucind in lumina faptelor bune, sa se lumineze prin Tine intunericul pacatului ce locuieste in noi si sa ne aratam vrednici mostenitori ai imparatiei Tale celei vesnice, unde cu toti sfintii sa-Ti cantam: Aliluia!”
Schitul Muntioru a fost intemeiat in anul 1999, de catre parintele protosinghel Macarie Besliu, din obstea Manastirii Poiana Marului, ajutat si de alti monahi din obste.
Biserica schitului, inchinata Schimbarii la Fata, a fost sfintita in data de 2 septembrie 2001, de catre fostul Episcop al Eparhiei Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, insotit de slujitori de la centrul eparhial si de la bisericile din zona.
Mai tarziu, in data de 6 august 2013, tot pe platoul Muntelui Monteoru – Muntioru, acelasi episcop a sfintit un paraclis inchinat Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ctitorit tot de parintele Macarie.
La ambele slujbe de sfintire au participat mii de credinciosi veniti din Vrancea, Buzau si Covasna, judete care se gasesc de-o parte si de alta a acestui munte. Intre timp, in jurul bisericii s-au construit un arhondaric si o trapeza, intr-o cladire lunga de treizeci de metri si lata de saisprezece metri, o casa arhiereasca, staretia si o clopotnita ce adaposteste doua clopote.
Pentru hrana monahilor si a pelerinilor, in apropierea schitului s-au amenajat doua lacuri cu peste.