Tronul Străbunilor sau Tronul lui Dumnezeu
Puțini români au auzit de Tronul Străbunilor, un megalit din Țara Hațegului învăluit în mister, și doar câțiva localnici și împătimiți de drumeții și arheologie îi cunosc locația. Primul care a efectuat studii topografice în zonă a fost colonelul Constantin Zagoriţ, un cunoscut topograf.
În cărțile sale scrise în perioada 1928-1937, acesta a venit chiar cu ipoteza că fosta capitală a Daciei ar fost localizată în vecinătatea Tronului Străbunilor, ideea fiind susținută ulterior și de scriitorul hunedorean Gligor Haşa.
Megalitul este cunoscut și ca Tronul lui Dumnezeu și datorită fenomenelor stranii care se petrec în apropierea acestuia. Colonelul Constantin Zagoriţ a susținut că în timp ce cartografia zona, a simțit cum corpul îi devine mai ușor și că nu a obosit deloc în timpul activităților pe care le-a efectuat.
Mai multe persoane care au trecut prin zona Tronului Străbunilor susțin că afecțiunile reumatice de care sufereau s-au ameleriorat semnificativ, însă până acum nu s-au efectuat studii științifice care să le confirme spusele.
Pasionații de fenomene misterioase sunt atrași în special de spectaculoasa ceață albastră care se formează doar în anumite perioade ale anului în pădurea unde se află Tronul Străbunilor.
În zonă pot fi observate și curcubee, specialiștii fiind de părere că acestea se formează ca rezultat al interacțiunii dintre cîmpurile electrice și electromagnetice emise de megalit și o sursă de apă care nu a fost încă descoperită. În perioada următoare vor fi efectuate verificări până la 100 de metri adâncime cu un georadar pentru a se stabili cu certitudine acest lucru.
Ca să ajungeți la Tronul Străbunilor parcați mașina la Popasul Zimbrul iar apoi mergeți pe o poteca domoală și bine marcată cu indicatoare, in cca 30 min se ajunge lejer la Tronul Străbunilor.
Multumesc