Peștera Osoi
Pestera Osoi este localizata in Valea Poieni (în bazinul superior al Vaii Topa) în vecinatatea drumului forestier ce leaga localitatea Varciorog de drumul Alesd-Beius. Reprezinta o rezervatie speo-carstica cu o lungime de 3177 m, situata in raza comunei Varciorog.
Este prin potentialul turistic cea mai importanta pestera din partea de nord- vest a Muntilor Padurea Craiului. Pestera are în total peste 4 km dar zona de interes turistic se suprapune labirintului si salilor din zona intrarii.
Aceasta parte a pesterii are ca si trasaturi specifice salile de mari dimensiuni (Sala Mare are 37 m lungime, 31 m latime si 12 m inaltime, iar Sala Mijlocie 32 m lungime, 19 m latime si 17 m inaltime), dar si sali bogat impodobite cu scurgeri stalagmitice, baldachine, coloane de calcit, gururi si ceea ce este simbolul acestei pesteri Sala Padurii Impietrite, denumita astfel datorita stalagmitelor lumanare cu inaltimi de 2-4 m printre care turistul se rataceste ca intr-o padure.
Situarea pesterii la cativa metri de drumul forestier care insoteste firul Poienii, urcand spre Zece Hotare, ridica si ea cota avantajelor pozitionale.
Peștera Osoi, cu amplele sale spații subterane frumos împodobite, este un reper pentru orice speolog pasionat. Însă pentru a ajunge acolo, pregătiți-vă de un târâș cu o lungime de câțiva zeci de metri în care veți reevalua conceptul de spațiu vital.
Un ciudat sentiment, aproape mistic spun unii, este ceea ce simţi când treci prin câmpurile de stalagmite asemănătoare unor lumânări şi când, sub raza lanternei, acestea par că se aprind una după alta, înaintea ochilor tăi.
Peștera Osoi este localizată în Situl Natura2000 Defileul Crișului-Pădurea Craiului, pe teritoriul administrativ al localității Vârciorog, județul Bihor.
Împreună cu cele două abriuri fosile, peștera Osoi reprezintă un adăpost ocazional pentru minim 7 specii de lilieci, 6 dintre ele fiind considerate specii de importanţă comunitară.