Peștera Lii
Pe drumul din pasul Mesteacăn către Jibou, în satul Cuciulat, această peșteră este ușor accesibilă.
Pestera este cartata prima data, in 1978, de CSER Bucuresti pe o lungime de 97 m. In iulie 1990, este identificata reteaua Nucu, o galerie fosila superioara, ce face ca pestera sa se dezvolte la 360 de m.
Din august 1993, Marius Diaconescu preia coordonarea operatiunii de golire a lacului din extremitatea vestica a Galeriei Nucu, iar in septembrie 1993 se deschide sifonul 2. Pestera atinge acum 831 de metri, ea terminandu-se cu Lacul Montana, sifonul 3. In august 1994, Rist Iosif si Gergely Robert aduc pestera la 1319 m, terminusul constituindu-l sifonul 4 aflat pe Galeria Activa.
Galeria Turistica ajunge la aproximativ 46 de metri lungime, iar Galeria Subfosila cu restrictii si lacuri semisifonate, are o lungime de 90 de metri. in Sala Abatajului inaltimea atinge peste 10 m. Dincolo de sifonul 2, galeria fosila continua cu scurte galerii laterale, pana la sifonul 3. In apropiere de acesta, o galerie descendenta preia la viitura apele din Lacul Montana.
Galeria Vladut face legatura intre Lacul Montana si cursul subteran. Pana in prezent, etajul fosil este cea mai extinsa portiune cunoscuta a pesterii, cu o dezvoltare de 790 de metri.
Galeria activa are o lungime de 369 de metri. Sectorul aval are profilul unui tub, ceea ce explica deversarea apei la viituri prin Galeria Vladut si Lacul Montana.
In 2009-2010, incep explorarea si cartarea Bogdan Muresan, Todoran Marius, Tamas Tudor, Visan Iuliana, Calin Buzura Minghiras Traian. Dezvoltarea actuala a Pesterii Lii este de 1510 m.