Traseu prin Drumul Serpentinelor către Vârful Tâmpa, Ruinele Cetății Brassovia și Steagul României de pe Tâmpa
Muntele Tâmpa face parte din Masivul Postăvaru localizat în Carpații de Curbură, fiind înconjurat de municipiul Brașov.
Înălțimea maximă atinsă pe acest traseu este de 960m (după unele surse 995m), la aproape 400m deasupra orașului.
Traseul către Vârful Tâmpa prin Drumul Serpentinelor este marcat cu triunghi roșu, pornește din partea stângă a stației de telecabină, este lung de aproape 3 km și durează aproximativ o oră.
Traseul șerpuiește pe sub linia telecabinei, oferind pe tot parcursul peisaje deosebite către Piața Sfatului. Este cel mai ușor traseu de urcat sau de coborât de pe vârful Tâmpa.
Punctele de belvedere îți vor tăia răsuflarea, vei avea la picioare tot centrul vechi al oraşului Brașov și o panoramă deosebită asupra munților ce înconjoară orașul.
Vârful Tâmpa se înalță la aproape 400 de metri deasupra orașului, iar traseul este unul ușor atât pe timp de iarnă cât și pe timp de vară, trebuie să-l urcați parcurgând 25 de serpentine, care au fost tăiate în munte în anul 1837, de către Ocolul Silvic Brașov.
Mai există o cale foarte ușoară de a ajunge pe Vârful Tâmpa, dacă luați Telecabina Tâmpa, care trece pe deasupra Drumului Serpentinelor.
La capătul serpentinelor, în partea dreaptă se ajunge la punctul de belvedere unde sunt literele orașului Brașov.
Vârful Tâmpa se află la aproximativ 5 minute de la punctul de belvedere, undeva deasupra acestuia.
La scurtă distanță, după ce am pornit din Vârful Tâmpa, am ajuns la locul unde a fost construită Cetatea Brașovia, acesta fiind demolată complet în anul 1455.
Cetatea Brassovia (Cetatea Brașovia) este situată pe un platou din imediata apropiere a Vf. Tâmpa al Masivului Postăvaru. În evul mediu era cel mai important punct de apărare pentru cetatea Brașovului. A fost construită în secolul XIII, pe locul unor fortificații mai vechi, ca loc de refugiu pentru locuitorii Brașovului.
Avea o formă aproape triunghiulară, fiind flancată pe două laturi de coaste abrupte, iar pe a treia de o pantă pe care s-au construit alte fortificații. Suprafața fortificată ocupa circa 23 ha, puține fragmente din zid mai păstrându-se și astăzi. În interior se găseau rezervoare de apă și o capelă.
Cetatea nu a fost niciodată cucerită, fiind ocupată numai în urma unor tratate. Iancu de Hunedoara hotărăște să demoleze cetatea pentru că era greu accesibilă, greu de întreținut și ar fi putut deveni un real pericol pentru oraș dacă ar fi fost cucerită de dușmani.
În primăvara anului 1455 nu mai rămăsese decât capela, ulterior demolată și ea. La stația de urcare a telecabinei, turiștii pot vedea o machetă a cetății, realizată de Agenția Metropolitană Brașov.
Ruinele Cetății Brassovia (sec. XIII, Epoca medievală timpurie) figurează pe lista monumentelor istorice din județul Brașov.
Traseul se poate face de tip circuit până pe vârful Tâmpa începând din centrul Braşovului, de la Bastionul Ţesătorilor, pe traseul dungă albastră (Drumul Cavalerilor), până la intersecția din Șaua Tâmpei de unde trebuie urmat marcajul triunghi galben până pe vârful Tâmpa, iar la coborâre marcajul triunghi roșu (Drumul Serpentinelor) sau cu telecabina.