Mănăstirea Peșterilor din Insula Gran Canaria, Spania
Recunoscuta ca fiind una dintre cele mai importante si impresionante piese arhitecturale de pe insula Gran Canaria, Cenobio de Valeron sau “Manastirea Pesterilor” reprezinta un complex de 298 de pesteri folosite de catre aborigeni pentru stocarea cerealelor.
Aceasta demonstreaza importanta agriculturiii ca principalul mijloc de subzistenta, dar si organizarea sociala a productiei.
Conditiile naturale geologice au dus la formarea unui con vulcanic, cunoscut ca si Muntele Gallego, unde pe partea nordica a pantelor acestuia, eroziunea a creat o arcada inalta de 20 m si lata de 27 m. Astfel, datorita consistentei rocii, dar si a temperaturii si umiditatii din interior, aborigenii au reusit sa creeze in aceasta deschizatura un fel de magazin pentru pastrarea granelor.
Cuvantul “cenobio” provine de la conceptia gresita conform careia, aceste camere create pentru depozitarea cerealelor, faceau parte dintr-o manastire unde erau inchise fetele tinere pana in momentul casatoriei, vegheate fiind de preoti, si unde aveau loc o serie de exercitii spirituale si se practicau diferite ritualuri.
Ulterior, ideea a fost respinsa, desi sunt foarte multi localnici care inca mai vorbesc despre aceasta legenda.
Acesata zona arheologica poate fi vizitata de marti – duminica, intre orele 10.00 – 17.00 in anotimpul de iara, in timp ce in sezonul estival, programul se poate prelungi pana la ora 18.00.
Pretul unui bilet este de 3 €/persoana, iar pentru studenti si elevi de 2 €/persoana. Accesul este liber pentru copii sub varsta de 10 ani, dar si pentru grupurile de elevi ce provin de la scolile din interiorul municipalitatii.