Faleza Dunării din Galați
Amenajată la jumătatea secolului al XX-lea în scop turistic și pentru a ameliora circulația motorizată, Faleza Dunării reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Galați.
Cele două trepte – faleza superioară și faleza inferioară – au fost construite în urma consolidării unei forme de relief relativ instabile (un pat de loess alcătuit cu mii de ani în urmă). Se întind pe o lungime de circa 4 kilometri, paralel cursului Dunării, ceea ce transformă faleza din Galați în cea mai lungă faleză din Europa (de pe cursul Dunării).
Faleza nu face doar deliciul turiștilor: localnicii care mențin un stil de viață activ vin pe faleză pentru a face jogging, pentru a se antrena în aer liber, pentru a merge cu bicicleta sau pentru a face o tură pe role. De la bac până la Palatul Navigației (cele două capete ale falezei), indiferent de vreme și de aglomerație, faleza este terenul de sport în aer liber al gălățeanului obișnuit.
Pe faleză vei regăsi câteva sculpturi din metal care atrag atenția. Denumit de mulți muzeu de artă modernă în aer libertoate sunt opere de artă monumentală din metal.
Primele lucrări au fost realizate la edițiile din 1976 și 1977 ale Taberei de Sculptură în Metal de la Galați și sunt semnate de importanți sculptori români.
S-a ales ca material local fierul. La Măgura Buzăului s-a ales piatra, la Sibiu și Medgidia – ceramică, la Arcuș și Săliștea Sibiului – lemnul, iar la Galați, profitându-se de prezența Șantierului Naval și a Combinatului Siderurgic, s-a optat pentru fier.
Faleza este un loc ideal pentru promenadă, jogging, plimbări cu rolele, bicicleta sau doar o simplă plimbare de relaxare, singur sau însoțit.