Cascada Mării sau Maria de pe Valea Lazărului
Situate pe versantul sudic al crestei sudice a munților Retezat, cascadele din Valea Mării și Cascadele Lazărului se află pe cursurile de apă cu acelaș nume, la altitudinea de aprox. 1200 m, sau format ca urmare a curgerii ghețarilor cuaternali pleistoceni în perioada Würm.
În curgerea lor, ghețarii au dat în praguri de rocă dură pe care au străpuns-o și modelat-o lăsându-ne aceste minunate canioane și cascade.
Cascada Mării se află situată în capătul superior al Canionului Valea Mării și este ultima dintr-un șir de alte cinci cascade de înălțimi mai mici. Are o înălțime de 34 m și este specială deoarece oferă chiar și în perioadele secetoase de vară un debit deosebit de mare de apă care se datorează receptorilor aflați sub cresta principală sudică a munților Retezat.
Frumusețea acestor cascade pitorești face ca numărul de turiști vizitatori să crească anual, în prezent canionul și cascadele sunt vizitate zilnic, iar în weekend-urile de vară numărul vizitatorilor depășește 100 de turiști pe zi. De asemenea, în sezonul hivernal Cascadele din valea Mării sunt locul ideal pentru practicarea escaladei pe gheață.
Vizitarea Cascadei Mării se poate realiza prin parcurgerea Canionului Mării pe o potecă neamenajată, ce trece pe lângă 6 cascade.
Valea Mării este unul din puținele locuri din România unde se practică canyoning-ul și singurul din munții Retezat. Traseul de canyoning este echipat cu pitoane autoforante și plăcuțe pentru
recuperarea corzilor.
Accesul se poate realiza din DN 66A pe strada Lazăru, drumul forestier ce continuă paralel cu părâul Lazăru, acesta fiind și singira cale de acces spre cabana Buta. După parcurgerea a aproximativ 2,5 km se ajunge la o bifurcație, loc unde se pot parca mai multe mașini.
De aici se mai merge pe un drum forestier circa 250 m, până la un pod de beton, loc unde se unesc și apele celor două părâuri: Lazăru și Măria.
Deoarece joncțiunea dintre Canionului Mării cu cascadele din Lazăru nu s-a putut realiza ca urmare a riscului prea mare de accidentare s-a luat decizia ca acestă potecă tematică să nu mai fie în circuit, urmând să aibe forma literei Y, turiștii putând alege dacă vor să viziteze ambele văi sau doar la alegere.
Este un traseu cu grad de dificultate mediu, având o diferență de nivel ≥ 400m și care poate fi parcurs în orice perioadă din an. Traseul poate fi parcurs doar la pas. Deoarece traseul se derulează în paralel cu firul văilor, există pasaje cu risc de alunecare sau cădere în gol unde au fost amenajate balustrade din cablu de oțel de 12 mm introdus în furtun de plastic (pentru a nu exista riscul accidentării prin tăiere).
Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cascadelor din Valea Mării și cascadelor Lazărului este de 3 – 4 ore.
Lungime traseu – 9 km. Poteca turistică tematică este marcată cu semnul ”floare verde” și începe de la DN 66A, intersecția cu drumul de acces spre cabana Buta, unde a fost instalat un panou informativ de mărime 1000 mm x 800 mmm cu informațiile necesare. De asemenea a mai fost instalat un panou informativ pe Str. Lazăru, în zona de intrare pe poteca ce se dereulează pe lângă părăul Lazăru.
Cascadele Valea Lazărului sunt o atracție turistică populară pentru iubitorii de natură și pasionații de drumeții, oferind o experiență unică în mijlocul peisajelor montane sălbatice ale Retezatului. Este important să aveți în vedere regulile de protecție a mediului în timpul vizitării acestor cascade și să respectați ecoturismul responsabil.