Biserica de lemn din Valea Mare
Biserica este amplasata in comuna Farliug, judetul Caras-Severin si dateaza din anul 1800. Aceasta poarta hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”. Ctitorii bisericii au fost enoriasii comunei.
Locasul este predominat de stilul baroc, este tencuita, iar turnul construit din lemn acoperit cu tabla, bolta semicilindrica din scandura, pictata. Pictura a fost realizata din culori vegetale, in ulei, autorul fiind necunoscut.
Iconostasul este confectionat din scandura, pictata, fara sculptura.Patrimoniul mobil cuprinde icoane din secolul XVIII, carti vechi de ritual. S-a pastrat intreaga arhiva a bisericii, cu matricolele botezatilor, cununatilor si mortilor inca din anul 1800.
Biserica ortodoxă, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din parohia Duleu, filia Valea Mare, a fost ridicată între 1800-1804. Costul lucrărilor nu se cunoaște; tradiția spune că au mai existat și alte biserici în comună, în număr de două, care au fost demolate.
Ctitorii bisericii au fost enoriașii comunei; biserica a fost construită în stil baroc, tencuită, turnul construit din lemn acoperit cu tablă, boltă semicilindrică din scândură, pictată. Pictura a fost realizată din culori vegetale, în ulei, autorul fiind necunoscut.
Iconostasul este confecționat din scândură, pictată, fără sculptură. Antimisul datează din 1916 și a fost donat de episcopul Ilie Miron Cristea. Restaurări interioare sau exterioare, la biserică și turn, s-au făcut în anii 1910, 1933, 1960. Patrimoniul mobil cuprinde icoane din sec. XVIII, cărți vechi de ritual Penticostar de Horezu 1743, Penticostar de Râmnic 1743, Antologhion 1745, Cazanie de Beciu 1793.
Clopotele nu sunt cele vechi, ele datează din 1922, celelalte fiind rechiziționate în timpul primului război mondial. S-a păstrat întreaga arhivă a bisericii, cu matricolele botezaților, cununaților și morților încă din anul 1800.