Canionul de sare de la Praid
Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorită pârâului Corund și a activității umane. Aici puteți găsi doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată, etc.
Defileul de sare se află în partea de sud-vest a rezervației, format de pârâul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adâncindu-se, lăsând în urmă pereți abrupți de sare, stânci de sare albe, spectaculoase.
De demult, în chei, se făcea exploatare la suprafață. Încă se mai pot observa urmele galeriei Elisabeta, de-a lungul căreia s-au format peșteri mici în sare, scurgeri de sare și noroi. Adâncimea acestui sâmbure de sare este de 3 kilometri, având o formă elipsoidală, al cărui diametru este de 1,2 și 1,4 kilometri.
Raritatea zonei sporește datorită speciilor de plante care cresc pe soluri sărate. În imediata apropiere a Centrului Wellness – viitoarelor băi, pe marginea nord-vestică a Muntelui de Sare se deschide traseul ecodidactic al Canionului de sare cu un punct de intrare, adică o mică clădire cu funcţie de centru de informare şi vizitare, folosită de custodia ariei protejate.
Canionul de Sare s-a format şi datorită activităţii omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizvolat, lărgindu-le. Acestea s-au transformat în adevărate lanţuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund. Aici s-au organizat clăci pentru reabilitarea băilor cu nămol. Printre superbele formaţiuni create în sare cresc plante halofile, cum ar fi Salicornia herbacea (brânca).
Dealul Sarii, in denumire locala Spatele Sarii, acopera cel mai mare zacamant de sare din tara, ale carui radacini sunt ingropate pana la 2,7 – 3 km adancime.
In partea sud-vestica al Dealului Sarii se pot admira Cheile Corundului si rezervatia Muntele de Sare pe o suprafata de 60 ha. Inca din secolul al XVIII-lea, stancile de sare din Cheile Corundului formau o atractie turistica deosebita.
Canionul de sare este superb, cu stanci si creste de sare albe sclipitoare, lapiezuri, turnulete, mici pesteri, izvoare cu ape sarate cu voaluri de cruste albe, depuse pe rocile din jur, si toate acestea asezate intr-un peisaj magnific cu vegetatie bogata si multipla, de foioase si rasinoase laolalta.
Canionul de sare (1 km) imbratiseaza intr-un fel Praidul, astfel incat se intra pe traseu la un capat al localitatii si se iasa la celalalt capat al sau, dupa o plimbare lejera de cca 2 ore, avand posibilitatea de a admira numeroase forme sapate in zacamintele de sare de trecerea anilor si de numeroasele ploi, aici se poate vedea si intrarea in prima mina de sare din zona.
Din canion prin potecile laterale, se pot vizita cateva doline mai mari semi-inchise cu vegetatie si microclimat specific, care sunt strajuite de stanci si pereti de sare ce prezinta o frumusete exotica cu totul aparte.
Vegetatia caracteristica a „Tinutului sarii” este cea halofila, cantonata in jurul izvoarelor sarate si in vecinatatea masivelor de sare: „floarea sarii” de culoare mov, iarba sarata violeta sau verde, trandafir de toamna, iarba sarata, pelin salifer, floare sarata etc.
Climatul este favorabil, precipitatiile satisfac in cea mai mare parte nevoile de apa ale solului, iar schimburile maselor de aer creeaza o ambianta placuta.