Cheile Urzicarului și Podul natural din Scocul Urzicarului
Scocul Urzicarului, Cheile Urzicarului și podul natural din Dâlma Ciocanelor sunt poate cele mai frumoasele obiective turistice naturale ascunse ale orașului Uricani.
Traseul din Scocul Urzicarului este extraordinar de spectaculos, dar greu de descris – un canion îngust, cu forme spectaculoase, cu urcări abrupte, pereți verticali, cu praguri înalte și cu un portal natural impresionant la capăt de drum.
Pentru a vizita Scocul Urzicarului urmăm DN 66 A dinspre Uricani spre Câmpușel (traversând localitățile Valea de Brazi, Câmpu lui Neag). După 10 km parcurși din localitatea Câmpu lui Neag, vom ajunge într-o pajiște alpină unde sunt aproape mereu căpițe de fân, loc numit Câmpul Mielului, un bazinet depresionar al Jiului de Vest, cândva (un urmă cu aproape 200 de ani) aici existând un imens zăton de acumulare a apelor Jiului și utilizat la transportul materialului lemnos prin metoda numită plutărit.
Se spune că pentru a umple cu apa Jiului de Vest barajul, era nevoie de 3 săptămâni.
Acest loc, Câmpul Mielului, reprezintă punctul de pornire spre Scocul Urzicarului, Cheile Urzicarului și Podul natural.
Poteca turistică tematică urmărește valea seacă formată de pârâul Urzicarului și traversează cheile seci formate de aceste. După parcurgerea unei poieni ce se deschide atipic pe parcursul traseului, începe o urcare mai dificilă, ce aduce în atenția călătorului două praguri de stâncă ce trebuie traversate cu mare grijă.
După parcurgerea ultimului segment de potecă îngustă și abruptă, direcția traseului se schimbă spre stânga, apoi urcă drept în sus pentru o porțiune de aproximativ 50 m și cotește la dreapta pentru a ajunge la Scocul Urzicarului, aflat deasupra, pe partea stângă.
Un farmec aparte îl au cheile modelate de ghețari în perioada ultimei glaciațiuni, pe care poteca le traversează, Urieșul din Scocul Urzicarului și în final Podul suspendat. Reîntoacerea se face pe acealaș traseu până la Câmpul Mielului.
Este un traseu cu grad de dificultate medie spre dificilă, având o diferență de nivel ≥ 800 m și care nu poate fi parcurs în sezonul de iarnă. Traseul poate fi parcurs doar la pas având și câteva pasaje mai dificile.
Deoarece traseul traversează cheile și câteva săritori, există pasaje cu risc de alunecare sau cădere în gol, au fost construite scări de lemn sau instalate scări din cablu de oțel de 12 mm și balustrade.
Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Scocului Urzicarului, Cheilor Urzicarului și a Podului Natural din Dâlma Ciocanelor este de 4 – 5 ore. Lungime traseu – 4 km.
ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată.