Mănăstirea Strâmtura – Cuvioasa Parascheva
Mănăstirea Strâmtura, cunoscută și sub numele de Mănăstirea Cuvioasa Parascheva, este o mănăstire situată în comuna Strâmtura din județul Maramureș, România. Ea este dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, o sfântă foarte venerată în tradiția creștină ortodoxă.
Mănăstirea Strâmtura este cunoscută pentru arhitectura sa tradițională maramureșeană și pentru atmosfera liniștită și spirituală pe care o oferă. Este un loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși, dar și pentru turiștii interesați să exploreze frumusețile Maramureșului și să înțeleagă mai bine cultura și tradițiile acestei regiuni.
SCHITUL „CUVIOASA PARASCHEVA”este înfiinţat în data de 01 ianuarie 2000, cu aprobarea P.S.JUSTINIAN CHIRA, în loc. Strâmtura, Protopopiatul Sighet, jud. Maramureş, la 5 km de drumul naţional DN 18, pe o vale numită Valea Greblei.
În anul 2001 a fost turnată fundaţia la biserică şi casa monahală, iar în 2005 au început lucrările la drumul de acces spre schit şi tot în acest an au început lucrările de amenajare a paraclisului aflat la subsolul bisericii.
În 2007 s-a pictat subsolul bisericii în stil bizantin, tehnica tempera. În 2008 s-a început construcţia altarului de vară. În 2009 s-au finalizat 4 camere de cazare pe timp de vară, la etajul casei monahale.
Obștea schitului Cuvioasa Parascheva este alcătuită din 3 viețuitori: stareţ, ierodiacon şi un cântăreţ.
Programul liturgic: dimineața de Luni până Sâmbătă ora 07:00 Ceasurile III, VI, Obednița etc şi seara, ora 18:00 Ceasul IX plus Vecernia, iar în Duminici şi Sărbători ora 10:00 Utrenie plus Sfânta Liturghie.