Complexul Arheologic Porolissum
Castrul roman de la Porolissum se întinde pe teritoriul administrativ al localităţii Moigrad, com. Mirşid şi al localităţilor Brebi şi Jac, com. Creaca, jud. Sălaj. Suprafața totală a sitului este de aprox. 500 ha, din care a fost cercetat doar o mică suprafață (sub 10%).
Capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis, Porolissum a fost fondat probabil în vara anului 106 p. Chr. Certificatul de naştere al aşezării este reprezentat de diploma militară, descoperită aici. Eliberată la 10 august 106 p.Chr., aceasta se prezintă sub forma a două plăcuţe de bronz cu inscripţii în limba latină, certificând dobândirea cetăţeniei romane de către Marcus Ulpius Novantico, soldat într-o unitate militară a armatei romane din provincia Dacia.
Toponimul Porolissum, apreciat ca fiind de origine dacică, înseamnă „loc de trecere”, „trecătoare”, și este în strânsă legătură cu prezenţa în vecinătate a trecătorii „Poarta Meseșeană” – importantă cale de acces între spaţiul pannonic şi cel transilvan. Trecătoarea a avut o deosebită importanţă strategică şi militară, încă din antichitate.
Porolissum s-a dezvoltat ca o aşezare civilă în jurul castrului militar roman, devenind mai apoi un prosper oraş de graniţă, cu un important potenţial economic, comercial şi de producţie, dar și un puternic focar de spiritualitate romană. Porolissum a dobândit statutul de municipium, în perioada împăratului Septimius Severus (193-211).
O să observi că pe mai tot cuprinsul castrului vor fi o mulțime de pancarte scrise. Poți profita cu această ocazie să afli o sumedenie de lucruri noi când le citești. Iar în cazul în care nu ai timp să faci asta, le poți fotografia și citi mai târziu.
Se află la câțiva kilometri de Zalău și se poate merge în orice sezon. Mai nou, s-a introdus și varianta de a vizita pe timpul nopții castrul, datorită dotărilor recente în care s-au investit foarte mulți bani.
Capacitatea Castrul Roman Porolissum a putut găzdui în timp un număr de aproape 5000 de soldați. În anul 271 sub conducerea împăratului Aurelian, orașul a fost părăsit de cei care l-au clădit inițial. Cu toate acestea, urmele arheologice arată că locul a fost locuit o vreme îndelungată de localnici.
Cercetările sitului arheologic arată că aici s-au descoperit numeroase urme ale instalațiilor militare, bai publice, Amfiteatrul Porolissum, templul construit în cinstea lui Liber Patern.
Porolissum a fost un oraș dac, datând de prin anul 106, construit drept tabără militara atunci când Împăratul Traian purta o serie de războaie. În anul 124, acesta devine capitala provinciei romane Dacia Porolissensis.