Peștera Cetățile Ponorului
Cetăţile Ponorului cel mai mare complex carstic din România numit Everestul speologiei române este situat în Parcul Natural Apuseni la capătul aval al Văii Cetății, fiind punctul cel mai coborât al întregului bazin închis Padiș – Cetățile Ponorului.
Peștera este formată dintr-o galerie unica de peste 2000 metri lungime, de dimensiuni considerabile, străbătută de un râu cu debit mare ( unul dintre cele mai puternice râuri subterane din țară ).
Peștera Cetățile Ponorului poate fi vizitată. Suprafața și galeria subterană până la Sala Taberei sunt accesibile oricărui turist care posedă mijloace de iluminare și cizme de cauciuc. Parcurgerea integrală se recomandă numai în cadrul unor expediții bine organizate.
Este vorba de un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, denumite „doline”. Dintre acestea dolina centrala reprezintă închiderea în fund de sac a Văii Cetăţilor. Albia acestei vai, ia sfârşit la baza unui perete de peste 150 m înălţime.
In acest perete este decupat un portal care copleseste de cele mai multe ori privitorul. Portalul are o inaltime de 70m. Pestera mai are o a doua intrare, prin dolina 2.
Pentru a intra în dolina se va coborî pe un grohotiș destul de accidentat, pe poteca din marginea sudica a acestei doline. Se coboară in serpentine, o diferenta de nivel de 200m.
Peștera Cetățile Ponorului este considerată într-o justificată unanimitate cel mai grandios fenomen carstic al României. Cetăţile Ponorului reprezintă, evident obiectivul de maxim interes din zona Padişului. Este una dintre cele mai importante pesteri ale Romaniei.
Există mai multe trasee pentru a ajunge să vizitezi aceste doline. Trasee care pornesc din cătunul Padiș, Cabana Padiș. Traseul poate fi inceput si din zona Poienii Glăvoi și punctul Salvamont.
Cabana Padis – Poiana Ponor – Drum Forestier Scarita – Cabana Cetatile Ponorului – Cetatile Ponorului – La Grajduri – Cabana Padis.
Noi am plecat din campingul Glăvoi de la Salvamont.