Cheile Galbenei
Cheile Galbenei încep brusc de la piciorul unui perete vertical de calcar de câteva sute de metri înălțime. Aici se află Izbucul Galbenei, un mic lac de 4-5 diametru care este alimentat pe dedesubt de apa care drenează subteran întregul bazin închis Padiș-Cetățile Ponorului și reapare la zi printr-o peşteră tunel, unde apa râului intră zgomotos.
Abruptul de câteva sute de metri, arcade naturale, peșteri ale căror guri se deschid în mijlocul pereților și cursul tumultuos al apei cu cascade, imense marmite și câteva tunele subterane pe parcurs dau acestei regiuni un aspect de sălbăticie fără seamăn.
Rezervația naturală aflată în Munții Bihorului, în zona turistică a Padișului, inclusă în Parcul Natural Apuseni, are o suprafață de 70,50 ha, și reprezintă aria bazinului Padiș și culoarul de trecere a râului Galbena, care în parcurgerea porțiunii din amonte formează chei (Cheile Galbenei, Cheile Jgheabului) și cascade.
Flora este bogată în păduri de foioase, arbuști și ierburi, iar fauna este una caracteristică Munților Apuseni.
Prinsă într-un canion îngust, Valea Galbenei creează jgheaburi şi marmite inaccesibile, parcurgând astfel o diferenţă de nivel de 100 m pe aproximativ 700 m lungime în linie aeriană. Pe vale apare o gură de peşteră, unde apa râului intră zgomotos.
Este începutul tunelului subteran din Cheile Galbenei, lung de peste 100 m şi foarte greu practicabil. Acesta se termină printr-o cascadă evantai deosebit de pitorească, înaltă de 7 m, la baza căreia se găseşte un lac.
Un traseu turistic parcurge Cheile Galbenei, existând amenajări pentru turişti, constând în porţiuni de cabluri de oţel şi lanţuri de sprijin. Datorită dificultăţii şi gradului sporit de periculozitate, acest traseu este recomandat doar turiştilor cu experienţă şi condiţie fizică bună. Nu se recomandă parcurgerea lui pe vreme rea sau în perioadele de viituri.
O ramură a traseului urcă deasupra, în peretele stâncos ai cheilor unde există două puncte de belvedere suspendate la circa 200 m deasupra firului văii, care oferă privelişti inedite asupra canionului şi asupra peretelui de vizavi înalt de peste 300 m.Sectorul din aval, până la confluenţa cu Crişul Pietros, numit şi Cheile Jgheabului, este de asemenea deosebit de spectaculos prin cascadele din zonele de confluenţă cu afluenţii de pe partea stângă. Această porţiune de chei nu este accesibilă, dar pe deasupra lor, în ambii versanţi s-au construit drumuri forestiere care permit pe alocuri contemplarea sălbăticiei acestora.
Aproape pe tot parcursul ei, Valea Galbenei cuprinde sectoare de chei înguste, mărginite de pereţi verticali şi pante abrupte, având numeroase cascade şi fiind deosebit de greu de străbătut. Sectorul amonte este cel mai spectaculos, porţiunea dintre Izbucul Galbenei şi confluenţa cu Valea Luncşoara, constituind un canion îngust, mărginit de pereţi verticali de peste 100 m.
Noi ca să ajungem pe Cheile Galbenei am pornit din Glăvoi, am vizitat Cetățile Ponorului, Avenul Borțig și apoi după aproximativ 30 de minute am coborât către Cheile Galbenei ca apoi să mergem la Peștera Ghețarul Focul Viu și mai apoi către Glăvoi. Timpul nostru petrecut pe acest traseu a fost de aproximativ 6, 7 ore.