Mănăstirea Colțul Chiliilor

Colțul Chiliilor” este un schit ortodox situat în mijlocul pădurii, în partea de nord a Munților Piatra Craiului, Zărnești, județul Brașov.

Schitul Coltul Chiliilor este un schit ortodox aflat in mijlocul padurii, in partea nordica a muntilor Piatra Craiului, in localitatea Zarnesti, judetul Brasov.

Biserica schitului, inchinata Sfantului Mare Mucenic Pantelimon si Sfintei Cuvioase Parascheva, este construita din lemn. Obstea, alcatuita din cativa monahi nevoitori, se afla sub indrumarea duhovniceasca a ieromonahului Emilian Kadar, staretul schitului.

Este cea mai veche așezare religioasă din Zărnești (1421), formată dintr-o capelă amenajată într-o grotă și un ansamblu monahal, reconstruit pe locul celei distruse în 1718 de autoritățile imperiale austriece.

Ansamblul monahal de la Coltul Chiliilor este relativ mic, el fiind alcatuit din putine cladiri: biserica de lemn, Altarul de vara, clopotnita, staretia si corpul de chilii, trapeza si o cladire administrativa.

Putin mai sus de schit, urcand in padure, se afla o pestera, in care s-a amenajat un Sfant Altar, inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Pestera, lunga de aproximativ douazeci de metri, este impodobita cu nenumarate icoane.

Istoria locului incepe inca din secolul al XV-lea, cand, in timpul invaziilor otomane, crestinii din zona erau nevoiti sa se ascunda prin munti. Dupa incetarea invaziilor, cand oamenii au putut sa revina linistiti la casele lor, in pestera de langa actualul schit, in care acestia amenajasera o mica bisericuta, a fost infiintat un schit pustnicesc.

La inceputul secolului al XVIII-lea, mai exact, in anul 1723, calugarii care se nevoiau in acest loc au fost alungati de autoritatile politice ale vremii. Pe atunci, generalul romano-catolic Bukow prigonea din rasputeri bisericile si manastirile ortodoxe. Astfel, cei sapte monahi, impreuna cu staretul Manaila, au intrat in adancul padurii si nu au mai iesit niciodata, pustnicind in locuri nestiute de nimeni. Mai apoi, pestera si schitul au fost incendiate, insa credinciosii din zona au pastrat in amintire vechiul locas de cult.

Pentru o vreme, in aceasta pestera s-a nevoit parintele Ioanichie Moroi, nascut in Zarnesti si ajuns egumen renumit in Manastirea Sihastria. Acesta a dorit sa ridice o noua bisericuta, langa pestera, insa, datorita politicii din acea vreme, nu a reusit.

Schitul avea sa fie infiintat insa de alt monah, si acesta iubitor de liniste. Inca din primii ani de calugarie, petrecuti in Manastirea Crisan, aflata in Muntii Apuseni, monahul Ioanichie Cututiu si-a dorit sa se retraga in locurile linistite din Muntii Piatra Craiului.

Dupa o vreme, in urma unei intalniri, parintele Cleopa i-a vorbit acestuia despre faptul ca acolo, intr-o stanca aflata pe inaltimi, exista o pestera in care se afla o bisericuta straveche, unde se nevoise candva, in schimnicie si rugaciune, marele duhovnic Ioanichie Moroi.

In cele din urma, batranul duhovnic l-a binecuvantat pe tanarul monah, zicandu-i: „Du-te, copile, du-te acolo unde eu n-am ajuns. Locul e sfant si se numeste Coltul Chiliilor.”

Construirea primei chilii a avut loc in anul 2001. Mai apoi, langa corpul de chilii, s-a pus piatra de temelie pentru ridicarea unei biserici. Aceasta din urma a fost sfintita in anul 2009. In prezent, monahii se nevoiesc sa ridice un arhondaric, pentru gazduirea pelerinilor.

La aprox. 3 km de oraşul Zărneşti, în drum spre plaiul Foii, se zăreşte indicatorul ce ne îndreaptă către Schit, pe partea dreaptă a drumului şi indicatorul ce ne informează că urmează să intrăm în Parcul Național Piatra Craiului, pe partea stãngă de mers.

Până la schit se face o drumeție ușoară de aproximativ 30 de minute.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.